Index Vakbarát Hírportál

Elege lett a háborúból, haza akar menni a Moszulban megtalált német lány

2017. július 24., hétfő 15:30 | aznap frissítve

Német újságíróknak sikerült megszólaltatniuk egy bagdadi katonai kórházban azt a 16 éves német lányt, akit iraki katonák Moszul felszabadításakor találtak meg egy romos házban. Linda W. azt mondta: elege van a háborúból, a fegyverekből, a szenvedésből, a zajból, haza akar menni Németországba. Búcsút mondott az Iszlám Államnak, együtt akar működni a hatóságokkal, és szégyelli magát, amiért a dzsihadista terrorszervezethez csatlakozott, írja a Süddeutsche Zeitung.   

A 16 éves, evangélikus családból származó Linda W. szülei elváltak. Anyjával és annak élettársával éltek rendezett körülmények között a Drezda közelében fekvő Pulsnitzban. A lánynak jó jegyei voltak az iskolában. Egy idő után azonban elkezdett érdeklődni az iszlám iránt, olvasta a Koránt, arabul tanult, elkezdett fejkendőt hordani, majd a radikális iszlám követője lett.

Az interneten vette fel a kapcsolatot az ISIS-szel, amely a fiatal lányoknak azt ígéri, harcosok feleségei lehetnek, és ha férjük meg is hal a szent háborúban, a szervezet életük végéig gondoskodni fog a mártírok feleségeiről.

Linda tavaly júliusban azt hazudta szüleinek, hogy szombat este egy barátnőjénél alszik, másnap jön haza. Ekkor már volt egy repülőjegye Isztambulba, amit egy hamisított szülői igazolással vett. 

Törökországból átvitték Szíriába. Innen egy hónapba telt, amíg eljutott Irakba. Eredetileg nem akart Moszulba menni, de végül a Tigris folyón hajón szállították az Iszlám Állam fővárosába. Itt férjhez adták egy harcoshoz, aki nem sokkal ezután meg is halt a háborúban.

Elterjedtek a lányról olyan hírek, hogy mesterlövésznek képezték ki, de ő erről nem beszél, így nem is tudni, hogy részt vett-e a harcokban. Nagy valószínűséggel, neki csak a hűséges mártírfeleség szerepet szánták.

A lány Moszul ostromakor egy alagútrendszerben bujkált. Egy hete találták meg iraki katonák a romok között. Bal combján egy lövedék sebezte meg, jobb térdén pedig egy feltehetően helikopteres rakétatámadásból származó repesz okozott sérülést.  

Amikor a sebesült Lindát megtalálták az iraki katonák, először azt hitték, az ISIS egyik jezidi szexrabszolgájáról van szó. Ezután derült ki számukra, hogy a lány német, és köze lehet az Iszlám Államhoz.

Családtagjai Németországban rögtön felismerték a megtalálásakor készült képen. A bagdadi katonai kórházban a lány mellett egy Fatima M. nevű csecsen lány fekszik az ágyon. Ő 15 évesen ment Ausztriába, majd férjhez ment egy némethez, aki szintén csatlakozott az ISIS-hez. Az ő férje is meghalt a harcokban, de a lány is megsérült. Az orvosok most a karja megmentéséért küzdenek.  

Linda W.-t hazavárja a családja, még azon az áron is, hogy büntetőeljárás indul ellene.  A lány ellen korábban nem adtak ki elfogatóparancsot Németországban, mert eddig nem volt bizonyíték arra, hogy csatlakozott volna az Iszlám Államhoz. Ha ez bebizonyosodik, nyomozás indul ellene Németországban is. Korábban államellenes cselekmény előkészületéért indult eljárás az ügyében, de eltűnése után ezt megszüntették. Linda ügyét azonban előbb az iraki hatóságok vizsgálják ki.    

Rovatok