Index Vakbarát Hírportál

Nem TEK-es vezette ki az Orbán beszéde közben fütyülő nőt, de akkor ki?

2017. július 24., hétfő 14:36 | aznap frissítve

Továbbra sem tudni, hogy ki volt az a titokzatos férfi, aki miután az esküvői fotózással foglalkozó Borbáth Áron a hajánál fogva földre rántotta az Orbán Viktor tusványosi beszéde közben fütyülő nőt, a nő karját hátracsavarta, majd kivezette.

Mivel a rendezvényt a romániai Dakota Security biztosította, a férfin azonban nem szerepelnek a cég azonosító jegyei, az Index a szombati eset után levelet írt a Terrorelhárítási Központnak. A levélben megkérdeztük, hogy részt vettek-e a tusványosi rendezvény biztosításában, és ha igen, akkor az ő munkatársuk volt-e a videónkon látható, fülhallgatót, inge alatt golyóálló mellényt és feltehetően fegyvert viselő férfi.

Leteperték az Orbánt kifütyülő lányt Tusványoson

A TEK hétfőn kora délután küldött válaszában azt írta, hogy ők csak a kormányfő személyvédelmét érintően láttak el feladatot - erre egyébként egy kormányrendelet külföldön is lehetőséget biztosít. Mint írták,

a videofelvételeken a fiatal nőt a tömegből kivezető személy nem a TEK munkatársa. A Tusnádfürdőn megtartott rendezvény biztosításában és a médiában megjelent kérdéses cselekményekben a TEK és egyetlen munkatársa sem érintett.

Az együtt politikusának, Spät Juditnak a kérdésére a Belügyminisztérium Földrajzban gyenge című közleményével cáfolta, hogy a rendőrség valamelyik tagja vett volna részt az akcióban. Mint cinikus és kioktató válaszukban írták,

Tusnádfürdő Románia területén, Csíkszeredától 32 kilométerre délkeletre, az Olt bal partján található. Dr. Pintér Sándor Magyarország belügyminisztere. Tájékoztatjuk az Együtt elnökségi tagját, hogy politikai rendezvények biztosításában a mindenkori magyar belügyminiszternek és az általa irányított rendvédelmi szerveknek a magyar határokon belül lehet szerepe, feladata. Miután a Tusványos 2017. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort Romániában rendezték, így dr. Pintér Sándornak az ott történtekhez semmi köze.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője az eset után azt mondta Tusványoson, hogy ha külföldön egy másik ország miniszterelnöke félhivatalos programon vesz részt, akkor az adott ország kutya kötelessége, hogy ott is "láthatatlanul meglegyenek azok az emberek, akik bármilyen probléma, zavar, provokáció esetén azonnal beavatkoznak".  Kósa szerint egyik ország sem veszi magára szívesen azt, hogy nála történjen baj egy másik ország kormányfőjével:

Felkészülnek rá, és ők nem foglalkoznak azzal, hogy valaki csak fütyülni akar. El kell hárítani a bajt. 

Rovatok