Index Vakbarát Hírportál

Az olasz maffia rabszolgamunkára fogja a migránsokat

2017. július 25., kedd 18:01

Az olasz rendőrség keddi jelentése szerint emberei az elmúlt hónapban 10 olyan embert vettek őrizetbe, akik illegálisan és rabszolga módjára dolgoztatták munkásaikat az ország különböző - többnyire déli - termőföldjein.

Az olasz rendőrség egy hónap alatt több mint 75 farmot fésült át országszerte. A legnagyobb razziát a délkelet-szicíliai Ragusán tartották, ahol három embert vettek őrizetbe. A helyi ültetvényeken 12 órás műszakokban dolgoztatták a munkásokat, akiknek óránként 2,5 eurót (763,75 forintot) fizettek. Az olasz törvények nem szabályozzák a minimálbért. Még 24 ember ellen indítottak eljárást, négy farmot számoltak fel és összesen 108 ezer eurónyi (csaknem 33 millió forintnyi) büntetést szabtak ki.

A kizsákmányolás komoly probléma az építőipari és mezőgazdasági ágazatban Olaszországban, ahol

a hetente partot érő bevándorlók ezreit szervezik be illegális munkára a maffia tagjai.

Az Orvosok az Emberi Jogokért civil szervezet áprilisi jelentése szerint a dél-olaszországi Calabria tartomány csak egyetlen városában mintegy 2500 olyan, a maffia által gyümölcsszedőként dolgoztatott ember tartózkodik jelenleg olyan körülmények között, hogy a települést a köznyelvben "csak Olaszország legnagyobb gettójának" hívják. Nem derült ki, pontosan melyik településről van szó.

Egy tavaly elfogadott törvény értelmében egytől hat évig terjedő börtönbüntetéssel és 500-1000 eurós (152-304 ezer forintos) pénzbírsággal büntetendő az a személy, aki így szervez be és dolgoztat munkavállalókat.

Rovatok