Index Vakbarát Hírportál

Ártatlannak vallotta magát a pedofíliával vádolt vatikáni kincstárnok

2017. július 26., szerda 06:32

Ártatlannak vallotta magát az évtizedekre visszanyúló, többrendbeli szexuális erőszak vádjában szerdán egy melbourne-i bíróság előtt George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse, írja az MTI.

Robert Richter ügyvéd a zsúfolásig telt tárgyalóteremben védence nevében kijelentette: "Pell bíboros minden vádban ártatlannak vallja magát, és élni fog az ártatlanság vélelmével."

Ügyének a melbourn-i kerületi bíróságon tartott első meghallgatása alig öt percig tartott. A tárgyalást vezető Duncan Reynolds bíró október 6-ra tűzte ki a következő meghallgatást Pell ügyében.

A 76 éves Pell bíborosnak és ügyvédeinek a bíróságra érkezésekor és távoztában is útját állta a sajtó, de Pell semmit sem mondott az újságíróknak.

Az ausztrál bíboros a Szentszék gazdasági titkárságának prefektusa és mint ilyen, Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadója - a legmagasabb rangú vatikáni tisztségviselő, aki ellen vádat emeltek a katolikus egyház évtizedekre visszanyúló pedofil ügyeinek botránysorozatában.

A bírósági épületnél jelen volt néhány támogatója és tucatnyi tüntető is különböző transzparensekkel, amelyek közül az egyiken az állt: "Nem bújhatsz el".

Az ausztrál rendőrség idén június végén jelentette be, hogy vádat emeltek a bíboros ellen. Pell a bejelentést követően közleményben és sajtótájékoztatón is tagadta az ellene felhozott vádakat.

A 76 éves bíboros 1971-től szolgált papként a százezer lakosú ausztráliai Ballarat városban, később Melbourne, majd Sydney érseke volt, és Ferenc pápa 2014 februárjában nevezte ki a Vatikán teljes pénzügyi működéséért felelős gazdasági titkárság prefektusának.

Pellt hosszú évek óta azzal gyanúsítják, hogy melbourne-i és sydney-i érseksége idején félrekezelte a papság pedofil ügyeit, de az utóbbi években ő maga került a nyomozások középpontjába, mert többen személy szerint őt is megvádolták a gyermekkorukban ellenük elkövetett nemi erőszakkal.

Rovatok