Index Vakbarát Hírportál

Duda jelentős nyomás alá került a vétó után

2017. július 26., szerda 14:37

Jelentős politikai nyomás alá került Andrzej Duda lengyel államfő, miután hétfőn bejelentette, hogy vétót emel a lengyel igazságszolgáltatás átalakítására irányuló három törvényjavaslat közül kettő ellen - írja az MTI a Newsweek lengyel nyelvű kiadása alapján. A szenátus elnöke hazugságnak nevezte ezt. 

A lap azt írja, hogy Beata Szydlo kormányfő, valamint az alsó- és a felsőház elnöke is felkereste Dudát, és megpróbálták rávenni, hogy mégis írja alá az országos igazságszolgáltatási tanács és a legfelsőbb bíróság átalakításáról szóló, a parlament által már elfogadott törvényt. "Jarek egy órát ad neked, hogy megmásítsd a döntésedet" - közölte a lap szerint az államfővel Marek Kuchcinski, a szejm elnöke a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártot, valamint az országot is ténylegesen irányító Jaroslav Kaczynskire utalva.

Duda ekkor még visszavonhatta volna vétóját, mert hivatalosan még nem küldte vissza a törvényhozásnak a vitatott törvényjavaslatokat, de ez jelentős arcvesztést jelentett volna számára.

Az Európai Bizottság által is támadott törvényjavaslatok bírálóik szerint aláásnák az igazságszolgáltatás függetlenségét.

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke szerdán sajtótájékoztatót tartott a, és a hétfői találkozóról is kérdezték. Karczewski leszögezte: nem jogosult arra, hogy a beszélgetés részleteiről beszámoljon. "Teljesen biztos azonban, hogy senki közülünk nem beszélt ultimátumról, sem semmiféle feltételekről" - mondta. A megbeszélés szerinte nagyon jó és tárgyilagos volt, a politikai helyzetre, a lehetséges jövőbeli forgatókönyvekre vonatkozott.

A Newsweek lengyel kiadása rendszeresen bírálja a kormányt. Tomasz Lis főszerkesztő rendszeresen részt vesz a kormányellenes tüntetéseken.

A lengyel ellenzék és az Európai Unió által is élesen bírált indítványokat korábban a törvényhozás alsóháza, a szejm is elfogadta. Brüsszel szerint a törvények alááshatják a bírói függetlenséget, ezért annak elfogadása esetén kötelezettségszegési eljárás indulhatLengyelország ellen.

Rovatok