Index Vakbarát Hírportál

Lankadt a lelkesedés, nem indult túl jól a kétnapos venezuelai sztrájk

2017. július 26., szerda 20:29

Venezuela fővárosa részlegesen megbénult  helyi idő szerint szerda reggel, amikor megkezdődött az ellenzék által meghirdetett általános sztrájk első napja – írja az MTI.

Caracasnak főként az előkelőbb, ellenzék által uralt keleti kerületeiben voltak útlezárások és boltbezárások, a város munkások lakta nyugati kerületeiben azonban viszonylagos nyugalom van, az üzletek is kinyitottak. A központban ugyan közlekedik a metró, de kevesen utaznak rajta, az utakon is alacsony volt a forgalom a reggeli órákban.

A brit hírügynökség újságírója azt vette észre, hogy "kisebb a lelkesedés", mint az egy héttel korábbi 24 órás sztrájk alatt, amelyben milliók vettek részt, a spanyol hírügynökség tudósítója pedig megállapította, a sztrájk egyelőre csak fél gőzzel folyik.

Az ellenzéki megmozdulás csütörtök éjfélig tart, ugyanaddig, amíg az alkotmányozó nemzetgyűlési választások kampánya. A venezuelaiaknak a felmérések szerint 70 százaléka elutasítja ezt a választást, amelynek következménye az alkotmány átírása lehet a kormányzó szocialista párt javára. A választás vasárnap lesz, a kormány 230 ezer katonát mozgósít a védelmében. A nemzeti gárda alakulatait szerdán is bevetették az úttorlaszok felszámolására. Az országban uralkodó kaotikus helyzetről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Rovatok