Index Vakbarát Hírportál

Kaczynski: Radikálisan át kell alakítani a lengyel igazságügyi rendszert

2017. július 27., csütörtök 22:15

Radikálisan át kell alakítani az igazságügyi rendszert, mivel csak ez jelent valódi változást - jelentette ki Jaroslaw Kaczynski csütörtök este, azzal kapcsolatban, hogy a lengyel elnök bejelentette a bíróságokról szóló két törvény megvétózását.

A Jog és Igazságosság (PiS) elnöke komoly hibának minősítette, hogy Andrzej Duda államfő megvétózza az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő törvényeket. Kaczynski emellett úgy értékelte: "túl kell lépni ezen". 

"Jelenleg azt tesszük, amit az 1990-ben, 91-ben, 92-ben vagy 93-ban kellett volna megtenni" - hangoztatta, úgy értékelve, hogy korábban ehhez nem voltak meg politikai körülmények.

A kommunista múlt felszámolásaként jellemezte a PiS-nek a bíróságokról szóló törvényeit. A lengyel igazságügy, különösen a legfelsőbb bíróság állapotára utalva úgy vélekedett: el kell vetni mindazt, ami nagyon rossz volt az utóbbi 28 évben, a legfelsőbb bíróságot teljességgel, radikálisan kell átszervezni.

A politikus megerősítette: a PiS kivárja, amíg Duda kidolgozza a megvétózott törvények új változatait. "Az elnök úr világosan megmondta, hogy átvállalja a kezdeményezést, semmiképpen nem fogjuk zavarni" - fogalmazott. Hallott olyan nyilatkozatokat, amik szerint "messzemenő változásról lesz szó, olyanról, ami valóban átalakítja a lengyel bíráskodást".

Kaczynski arra utalhatott, hogy sajtóértesülések szerint Andrzej Duda az általa megvétózott, a legfelsőbb bíróságról szóló törvényhez képest bővítené a testület hatáskörét. Az eredeti jogszabálytervezet többek között nyugdíjba küldte volna a jelenlegi bírákat, hacsak az államfő kivételt nem tesz valakivel. Erre vonatkozó tervekről Duda környezete még nem nyilatkozott.

Arra vonatkozóan, hogy az Európai Bizottság (EB) szerdán gyors jogi következményeket helyezett kilátásba arra az esetre, ha Lengyelországban az államfői vétó ellenére végül elfogadják a kifogásolt törvényeket, illetve felmentik a legfelsőbb bíróság tagjait, Kaczynski úgy értékelte, ez "pszichológiai nyomásgyakorlásra tett próbálkozás". 

Rovatok