Index Vakbarát Hírportál

Rekordot döntött az antiszemita támadások száma Nagy-Britanniában

2017. július 27., csütörtök 14:33

Soha nem tapasztalt számú antiszemita incidens történt az idei év első felében Nagy-Britanniában, írja a 300 ezres brit zsidó közösség védelmére alakult biztonsági tanácsadó szervezet, a Community Security Trust (CST) 16 oldalas tanulmányára hivatkozva az MTI.

A dokumentum szerint 2017 első hat hónapjában 767 antiszemita indíttatású verbális, online felületeken elkövetett vagy közvetlen fizikai támadásról szerzett tudomást. Ez 30 százalékos emelkedés a tavalyi azonos időszakban jelentett 589 ilyen incidenshez képest, és

a legmagasabb szám, amelyet a CST bármely korábbi év első feléről eddig feljegyzett azóta, hogy 1984-ben elkezdte tevékenységét.

Az idei év első felében történt incidensek közül 80 minősült közvetlen fizikai támadásnak. Ez szintén rekord, és 78 százalékkal meghaladja a tavalyi első hat hónapról jelentett esetek számát.

A szervezet szerint nem lehet egyetlen kifejezett okhoz kötni a zsidóság elleni atrocitások számának emelkedését, de a hosszú távú folyamatokból az látszik, hogy a Gázai övezetben 2014-ben végrehajtott izraeli hadműveletek óta tartósan magas az ilyen incidensek száma.

A CST csütörtöki jelentése szerint 59 százalékkal több rongálásos jellegű támadás történt zsidó tulajdonban lévő ingatlanok, köztük vallási intézmények ellen az idei első fél évben, mint egy évvel korábban. A zsidó iskoláknál történt antiszemita incidensek száma 22 volt, több mint a kétszerese a 2016 első felében feljegyzett ilyen eseteknek.

Az elkövetők többsége, 51 százaléka a CST meghatározása alapján fehér európai volt, az arab, észak-afrikai hátterű meghatározás a szervezet szerint az elkövetők 5 százalékára illett rá.

Az idei első fél év antiszemita incidenseinek 76 százaléka Londonban és Manchesterben történt - ebben a két nagyvárosban élnek a legnépesebb brit zsidó közösségek.

Amber Rudd belügyminiszter a CST jelentését kommentálva csütörtökön kijelentette: a gyűlölet vezérelte bűncselekmények elleni kormányprogram is hozzájárult az ilyen esetek bejelentési rátájának javításához, ám egyetlen antiszemita incidens is éppen eggyel több, mint amennyi elfogadható lenne.

Rovatok