Index Vakbarát Hírportál

Elfáradt, helikoptert hívott

2017. július 28., péntek 15:19

Baj van, nem tudunk lemenni a hegyről – ezzel a szöveggel kért segítség egy pár a svédországi Jokkmokk község térségében a mentőszolgálatoktól. (Ha a név ismerős, ne lepődjön meg, az IKEA-nak van ilyen nevű szék- és asztalszettje.)

A svéd Local.se beszámolója szerint nő járási problémákra hivatkozva kérte mentőszolgálat segítségét. A légimentősöket és hegyi mentőszolgálat munkatársait elküldték a helyszínre, de amikor megérkeztek, rájöttek, hogy az asszony és férje egyszerűen elfáradtak.

Mivel a fáradtság nem tekinthető súlyos veszélynek a hegyimentősök megítélése szerint, a házaspárt választási lehetőség elé állították: vagy megpróbálnak önerőből lejönni a hegyről, vagy fizetnek a helikopteres utazásért. Úgy döntöttek, fizetnek, pedig 30 000 koronába (átszámolva nagyjából 950 ezer forintba) került az út.

A lap beszámolt arról is: elég gyakori eset, hogy a légimentőket fölöslegesen riasztják. A mentőegység vezetője azt tanácsolta, hogy aki kimerültnek érzi magát, de van élelme és tető a feje fölött, az inkább várakozzon egy kicsit, hátha kipihentebbnek érzi magát, és ne egyből riassza a mentőket.

Rovatok