Index Vakbarát Hírportál

Ismert iszlamista volt a hamburgi támadó

2017. július 28., péntek 23:40 | hat éve frissítve

A rendőrség előtt ismert iszlamista, de nem dzsihadista volt az a támadó, aki pénteken egy embert megölt, hatot megsebesített egy hamburgi szupermarketben, írja a helyi rendőrség szóvivőjére hivatkozva a BBC. 2017 áprilisában egy lopás miatt került a látókörükbe.

A hatóságok tudtak arról, hogy radikalizálódott, de iszlamista hálózathoz nem csatlakozott. 

A 26 éves férfi az Egyesült Arab Emírségekben született, de külföldön nem követett el bűncselekményt. A rendőrség szerint mentális problémái voltak, és alkohol-, illetve kábítószerproblámái is voltak. A rendőrség szerint Spanyolországban, Svédországban és Norvégiában járt, mielőbb 2015 májusában Németországba érkezett. 

A Spiegel korábban azt írta, hogy a férfi menekültként érkezhetett Németországba, és egy hamburgi menekültszálláson lakott. A rendőrség megerősítette, hogy még éjjel átkutatták a hamburgi menekültotthont, ahol Ahmed A. élt, az adatok feldolgozása jelenleg is folyik. 

Szemtanúk beszámolói alapján a rendőrség azt állítja, hogy az elkövető a boltban vásárolt, majd kiment, felszállt egy buszra, de leszállt, visszament a boltba és egy polcról levett konyhakéssel támadott. 

Videófelvétel készült a késelő elleni küzdelemről

Korábban a Spiegel publikálta azt a videót, amit egy autó anyósüléséről vettek fel, és amin tisztán látszik, ahogy a járókelők utánaeredtek a hamburgi késelőnek, hogy lefegyverezzék. Ahmed A. váratlanul beszaladt egy bevásárlóközpont közértjébe, ahol megölt egy 54 éves férfit, és megsebesített további 5 embert. 

A Spiegelnek nyilatkozó szemtanú beszámolója szerint a támadót helyi arabok kezdték el üldözni, arabul kiabálva vele, hogy tegye le a kést. A videón jól látszik, hogy többen is székekkel dobálják a férfit, aki végig a kezében tartja a fegyvert. Remek taktikai érzékkel valakinél mindig van szék, hogy ne tudjon a támadó védtelen emberekre visszatámadni. A lap szerint azonban végül nem a székek, hanem két utcakő segítségével sikerült leteríteni a támadót, miután az egyikkel fejbe, a másikkal hátba dobták. 

 A férfit többen üldözőbe vették, és végül még a rendőrség kiérkezése előtt lefegyverezték, aminek során megsebesült egy 35 éves férfi, akiről először azt mondták, hogy a támadó kése sebesítette meg, de kiderült, hogy akkora lendülettel ütötte le egy husánggal, hogy kiugrott a válla. A férfit egy fodrászatban dolgozó szemtanú szerint kővel is fejbe dobták.

A késelésről cikkünket itt olvashatja.  

Rovatok