Index Vakbarát Hírportál

Háromszorosan is megtépte Tajvant a tájfunszezon

2017. július 30., vasárnap 11:34

Nem látott vihart, amíg nem látott tájfunt, ebben egészen biztos lehet. Vagy mégis?

Na ugye, hogy nem. Tajvanban viszont mindez a nyár rendszeres velejárója. 

A héten a Nesat névre keresztelt tájfun söpört végig a szigeten, rögtön két másik vihar követte. A Nesat 160 km/órás széllökései tisztességesen megtépázták a szigetet. 250 ezer lakásban   elment   az áram, a fővárosban, Tajpejben is érintettek bizonyos kerületek. A Nesat okozta károk viszont még így is eltörpülnek a 2015-ös Soudelorhoz képest, ami 200-250 km/órás szeleivel és 300 milliméter csapadékával az évtized legdurvább viharát hozta a szigetre.

A júliusban, augusztusban beütő tájfunszezon az év legveszélyesebb időszaka a szigetország számára, ilyenkor minden évben eltűnik pár repülő, és meghalnak páran, akik nem vették elég komolyan az előrejelzést. Kocsik és ablakok törnek össze, postaládák ferdülnek el a szélben és több száz éves banyánfák csavarodnak ki, vagy hasadnak ketté.

Pánik a Facebookon

Itthon szeretünk az időjárásra panaszkodni: ha túl meleg van, akkor az a téma, ha esik, akkor az. Mikor egy évet Tajvanban (pontosabban a Kínai Köztársaságban, ugye) töltöttem, felüdülés volt, hogy bár röpködtek a harmincöt fokok, a 100 százalékos páratartalom és a hatalmas esők, a helyieknek ez nem volt igazán téma, szépen felvették az esőkabátot, felültek a robogóra, és ugyanúgy bementek dolgozni. Maximum rajtunk, külföldieken röhögtek, mikor csuromvizesen megérkeztünk, majd egész nap vacogtunk a 20 fokos légkondi alatt.

De a tájfunszezonra a tajvaniak is pont úgy reagálnak, mint a magyarok. Kifosztják a boltokat, panaszkodnak az előrejelzésekre (amik szerintük pontatlanok, például van egy hiedelem, hogy ha a CNN szerint durva vihar jön, akkor szinte meg sem lehet majd érezni), és közösségi médián mutogatják, milyen károk estek a lakásban az ítéletidő miatt. Itt például egy teljesen átlagos tajvani ablakot láthatunk, amit annyira megnyomott a szél, hogy a keret mentén is beázott a lakás:

Tájfun ellen nem igazán lehet mit tenni. Ha Ön a térségben tartózkodik, akkor csak azt tudjuk javasolni, hogy vásároljon be elég élelmiszert és vizet, tartson otthon elemet, vagy egy házi generátort. Ha teheti, a leginkább viharos napokon maradjon a szállásán, ne üljön repülőre, és semmiképp ne menjen a tengerpartra. Minden évben akadnak páran, akik szörfidőnek hiszik a tájfunszezont, de a tenger sokkal gyorsabban feltámad, mint gondolnánk, főleg az észak-keleti csücsökben, a szörfparadicsomként is számon tartott Yilanban.

Rovatok