Index Vakbarát Hírportál

Több száz hátrahagyott ISIS bombát hatástalanítottak Irakban

2017. július 31., hétfő 21:50

Az iraki kormányerők feltehetőleg az Iszlám Állam (IÁ) terroristái által hátrahagyott 277 aknát és 1282 robbanószerkezetet hatástalanítottak Irak északi és nyugati részén júniusban - írja az MTI.

Az aknamentesítés alatt a kormányerők 277 aknát, közte 5 harckocsi-aknát, valamint 1282 robbanószerkezetet hatástalanítottak az észak-iraki ninivei és a nyugat-iraki anbári kormányzóságok területén június folyamán. Az adatokat az iraki egészségügyi és környezetvédelmi minisztérium aknamentesítési osztálya tette közzé. 

Közleményük szerint az iraki katonák emellett 457 repeszbombát hatástalanítottak és 2864 "lőszermaradványt" semmisítettek meg a két kormányzóságban. 

Raid Sakír Dzsaudat altábornagy, az iraki szövetségi rendőrség parancsnoka közölte, hogy emberei mintegy 40 százalékban tisztították meg Moszul óvárosát az IÁ által hátrahagyott robbanószerkezetektől. 

Az észak-iraki nagyváros felszabadítására tavaly októberben indítottak offenzívát az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával, és hónapok óta tartó harcok után július 10-én vették be Moszult, az IÁ utolsó iraki fellegvárát. 

Az iraki hadsereg katonái jelenleg az aknamentesített városrészekből próbálják kisöpörni a civilek közé vegyült dzsihadistákat, akik közül akár több százan lehetnek még Moszulban. Megfigyelők szerint a terrorszervezet továbbra is több kisebb területet ellenőriz a város déli és nyugati részén. 

Rovatok