Index Vakbarát Hírportál

E-mailes kópé szívatta a Fehér Házat

2017. augusztus 1., kedd 07:54

Egy "tréfás kedvű" levelező többször is rászedte a Fehér Ház tisztségviselőit: feltörte a Fehér Ház elektronikus levelezési rendszerét, és a Fehér Ház tisztségviselőinek kiadva magát levelezésbe fogott – írta az MTI a CNN nyomán.

A magát „e-mailes kópénak” nevező, eddig ismeretlen ember az Egyesült Királyságból küldte elektronikus leveleit. Az MTI szerint az ismeretlen feltörte a Fehér Ház számítógépes rendszerét és megszerezte néhány tisztségviselő e-mail-címét. 

A levelezés alapján azonban az is elképzelhető, hogy az „e-mailes kópé” egyszerűen levelet írt a fontos fehér házi emberek nevében – nem feltétlenül az ő valdi e-mail címükről, amelyekhez a kódokat is meg kellett volna szereznie –, és a címzettek készpénznek vették, hogy a szerző az, akinek mondja magát.

„Nagyszerű lenne, ha el tudnál jönni, olyan vacsorát ígérek neked, amilyet legutóbb Irakban ettünk. Nagyszerű este lesz” – írta a hekker az elnök veje Jared Kushner nevében. Tom Bossertnek. A Nemzetbiztonsági Tanács belbiztonsági főtanácsadója készséggel válaszolt:„Köszönöm, Jared. Ilyen ígéretet nem utasíthatok vissza. De ha bármikor szükséged lenne rá, íme itt a magán e-mail-címem is.” 

levelezőről  eddig az derült ki, hogy az Egyesült Királyságból küldte elektronikus leveleit, és Twitter-fiókja is van, ahol közzéteszi e levelek tartalmát. Korábban a Wall Street nagybankjainak vezetőit is levelekkel kereste meg.

A Fehér Ház elismerte az elektronikus levelezési rendszer feltörését, de nem kívánta kommentálni az ügyet. Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője hétfőn este a CNN hírtelevíziónak azt nyilatkozta: „valamennyi számítógépes ügyet rendkívül komolyan veszünk, és további vizsgálatok következnek”.

Rovatok