Index Vakbarát Hírportál

Koldulás miatt utasítanak ki egy román nőt Dániából

2017. augusztus 1., kedd 17:34 | aznap frissítve

Kiutasítanak egy 63 éves román asszonyt Dániából, mert Koppenhágában koldult – írja a Local. A nő 20 napot fog ülni deportálása előtt, ami egyébként az első ilyen a koldulásellenes törvény múlt havi megszigorítása óta.

Annak ellenére, hogy a koldulás régóta illegális az országban, sokáig nem igazán szankcionálták, tavaly decemberben azonban először történt olyan, hogy valakit kiutasítsanak az országból. Akkor egy szlovák nő ügyében döntöttek így, ám akkor ez még csak azért működhetett, mert korábban többször elítélték már koldulásért, az akkori dán jogszabályok alapján pedig ebben az esetben EU-s állampolgárok is kiutasíthatók voltak.

Ennél most jóval egyszerűbb dolga volt a hatóságoknak, Søren Pape Poulsen igazságügyi miniszter szigorításai alapján ugyanis most már az is elég, ha az ügyész meggyőzi a bíróságot arról, hogy a vádlott fenyegetést jelent Dániára nézve. 

A tevékenysége folyamatos és rendszeres, kedvezőtlen azokra nézve, akiknek reagálnia kell a koldulására.

– mondta Marlene Beynon, hozzátéve azt is, hogy a nő zavarta az embereket azzal, hogy kéregetés közben szemkontaktust próbált létesíteni. Keddi elítélésében persze emellett az is nagy szerepet játszott, hogy korábban már kétszer büntették hasonló okok miatt.

Az asszony a tárgyalásán azt mondta, 15 éve jár Dániába és azért koldul Koppenhága utcáin, hogy el tudja tartani hét gyermekét Romániában, akik állítása szerint a kukából kell hogy egyenek. Kiutasítása után ezt jó ideig nem teheti majd meg, az elkövetkező hat évben nem léphet majd be az országba.

Három másik embert is elítéltek egyébként koldulás miatt kedden, amivel együtt már kilencre nőtt a szigorítás óta megbüntetettek száma.

Rovatok