Index Vakbarát Hírportál

Soha nem volt ilyen magas a bevándorlók száma Németországban

2017. augusztus 1., kedd 22:18

A német statisztikai hivatal (Destatis) keddi jelentése szerint 2015 és 2016 között 8,6 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik bevándorlók, vagy ilyen családi háttérrel rendelkeznek, ezzel már nagyjából 18,6 millió ember sorolható ebbe a kategóriába – írja a Local.

A közel kilenc százalékos növekedés és az emberek mennyisége is rekordot jelent az adatok 2005-ös első rögzítése óta, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a népesség több mint egyötödének van legalább egy bevándorolt szülője, vagy maguk is bevándorlók. A Destatis a növekedést az elmúlt években érkezett rengeteg bevándorlónak tulajdonította, 2014 és 2015 között például több, mint kétmillió ember érkezett az országba, közülük sokan menedékkérők, 45 százalékuk pedig más EU-s országokból érkezett.

A Destatis mikrocenzusa alapján 2016-ban 2,3 millió közel-keleti gyökerekkel rendelkező ember élt, ami az öt évvel korábbi adatokhoz képest 51 százalékos növekedést jelentett. Az Afrikából érkezőknél hasonló növekedés volt megfigyelhető, az ő számuk 46 százalékkal nőtt meg 2011-hez képest, ezzel 740 ezer főre duzzadt.

A bevándorló gyökerekkel rendelkezők több, mint fele rendelkezik német állampolgársággal, ezeknek 42 százaléka születésekor kapta meg azt. Másik 33 százalékuk német származású, akik visszatértek az országba, negyedük pedig honosított. A jelentés kitért a bevándorlók iskolázottságára is, ebből kiderült, hogy míg 

Az egyetemekhez érve ugyanakkor szűkül a rés a két csoport között, nagyjából ugyanakkora számban kerülnek be és végeznek el egyetemeket. Az is érdekesség, hogy a nem Németországban született bevándorlók körében az átlagnál kisebb számban rendelkeznek szakképesítéssel, ugyanakkor nagyobb számban van érettségijük és diplomájuk.

Rovatok