Index Vakbarát Hírportál

Orvost ütött meg egy oltásellenes apuka

2017. augusztus 1., kedd 19:34

Hétfőn házi őrizetbe helyezték azt az olasz férfit, aki a gyanú szerint megütötte a helyi oltóközpont vezetőorvosát, mert úgy gondolja, hogy az oltások okozták a gyerek betegségét – írja a Local

Az eset alig néhány nappal azután történt, hogy Olaszországban elfogadták azt a törvényt, ami szerint 16 éves korig minden gyereket kötelező beoltatni tizenkét gyakori betegség ellen. Az intézkedés oka az volt, hogy az utóbbi időben jelentősen megszaporodtak a kanyarós megbetegedések, mivel sokan az autizmustól való félelmükben nem voltak hajlandóak beadatni az MMR oltást a gyereküknek.

Számokra vetítve ez azt jelenti, hogy 2015-ben az olaszországi kétéveseknek mindössze 85,3 százaléka volt beoltva, ami jóval kevesebb, mint a WHO által a járványok megakadályozásához ajánlott 95 százalék. Idén júniusig több, mint háromezer kanyarós esetet regisztráltak, ami közel hétszerese a tavalyi megbetegedéseknek, júniusban pedig egy – természetesen nem beoltott – hat éves fiú bele is halt a betegségbe.

A szeptembertől életbe lépő szabályozás értelmében ez a szám azonban nőhet, aki nem oltat az ugyanis komoly bírságokra számíthat majd. Éppen emiatt ugyanakkor rengetegen tüntettek is ellene, pénteken a parlament előtt gyűltek össze az oltásellenesek, a megmozdulás során pedig három kormánypárti politikus meg is sérült.

Az olasz legfelsőbb bíróság egyébként éppen múlt héten adott nagy pofont az oltáselleneseknek, mikor úgy döntöttek, hogy az oltás és az autizmus között nincsen kapcsolat. 

Rovatok