Index Vakbarát Hírportál

Szankciókkal tehetik még kisebbé Észak-Korea exportját

2017. augusztus 5., szombat 00:25

Szankciókkal vágná vissza harmadával az eddig is csekély, alig hárommilliárd dolláros észak-koreai exportot az Egyesült Államok, ha az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogatja a javaslatot – írta az MTI.

A tervezet szerint megtiltanák Phenjannak a szén, vas, vasérc, ólom, ólomérc, illetve tenger gyümölcseinek kivitelét – közölte az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) egyik névtelenséget kérő diplomatája pénteken.

A tervezet megtiltaná a tagállamoknak, hogy a jelenlegihez képest több észak-koreainak biztosítsanak munkalehetőséget külföldön. A diplomata hozzáfűzte: megtiltanák azt is, hogy a külföldi cégek új közös vállalatokat létesítsenek észak-koreai cégekkel, és a már meglévő vállalkozásokban sem valósíthatnának meg újabb beruházásokat.

Kérdés, hogy a Washington által Észak-Korea megregulázásában tétlenséggel vádolt Peking vagy Moszkva él-e vétójogával az ENSZ BT-ben, de a diplomata szerint ők is támogatják a tervezetet.

Az Egyesült Államok szombaton készül szavazásra terjeszteni az újabb büntetőintézkedésekről szóló dokumentumot Észak-Korea két júliusi ballisztikusrakéta-tesztje nyomán.

A határozattervezet elfogadásához a BT-ben kilenc igen szavazatra van szükség, illetve arra, hogy az öt állandó tag – az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, és Nagy-Britannia – egyike se emeljen vétót.

Rovatok