Index Vakbarát Hírportál

Megjelent a videó a Moszulban megtalált német lányról

2017. augusztus 7., hétfő 07:48 | aznap frissítve

Megjelent az a videó, amin a 16 éves, német Linda W. megtalálása látható. A 16 éves, evangélikus családban felnőtt tinédzser tavaly szökött Törökországba, majd Szírián keresztül Irakba, miután a radikális iszlám követője lett. A lányról sokáig nem tudtak semmit. Moszul felszabadításakor találták meg az iraki kormánycsapatok katonái a romok között. Egyikük készítette a videót a telefonjával.

A harcok idején egy alagútrendszerben bujkált. A felvételen is látszik, hogy nehezen tud járni, két katona támogatja, miután megsebesült: bal combján egy lövedék találta el, jobb térdén pedig egy feltehetően helikopteres rakétatámadásból származó repesz okozott sérülést. 

Először azt hitték róla, hogy az Iszlám Állam jezidi szexrabszolgája, mert nem beszélt sem arabul, sem kurdul. Kiderült aztán, hogy Irakba kerülése után egy ISIS-harcos felesége lett, aki elég hamar meghalt harc közben.

A lányt egy bagdadi katonai kórházban ápolják. Irakban is eljárás indul ellene, de ha hazatér Németországba, ott is büntetőeljárás vár rá. Szülei mindenesetre várják haza, a német külügyminisztérium dolgozik a kiadatásán.

Rovatok