Index Vakbarát Hírportál

Barack Obama üzenetet küldött

2017. augusztus 8., kedd 06:45

A választások békés megtartására szólította fel a kenyaiakat Barack Obama volt amerikai elnök, írja az MTI.

Arra kérek minden kenyai vezetőt, hogy utasítsa el az erőszakot, és tartsa tiszteletben a nép akaratát

– mondta Barack Obama, aki szerint a parlamenti és elnökválasztásnak békésnek és hitelesnek kell lennie.

A volt amerikai elnök apai ágon kenyai származású.

Uhuru Kenyatta kenyai elnök szintén békés szavazásnak örülne. Egy televíziós beszédben arra szólította fel a választókat, hogy szavazatuk leadása után menjenek haza, és otthon várják meg az eredményeket.

Tíz éve a kenyai választások véres zavargásokkal értek vége, a szavazást követő összecsapásokban több mint 1100 ember halt meg.

Kedden 19,6 millió kenyai választópolgár dönt az államfőről, a parlamenti képviselőkről, a szenátorokról és a kormányzókról. Elemzők fej-fej melletti eredményt várnak a jelenlegi elnök, Kenyatta és az ellenzéki Raila Odinga volt miniszterelnök államfői posztért zajló párharcában.

Kenya Kelet-Afrika leggazdagabb országa, régóta stabil államnak számít. A heteken át tartó választási kampány is békésen zajlott egészen július végéig, amikor ismeretlen tettesek megölték a választási bizottság egyik vezető tagját. Korábban fegyveresek támadtak William Ruto alelnök házára, ő és családja azonban éppen nem voltak otthon.

Kedden a biztonsági erők 180 ezer tagjának bevetésével biztosítják majd a választások rendjét. A szavazás lebonyolítását több ezer megfigyelő követi majd figyelemmel. Az Afrikai Unió megfigyelőmisszióját Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök vezeti, John Kerry volt amerikai külügyminiszter áll a Carter Center megfigyelőcsoportjának élén, de megfigyelőket küldött az Európai Parlament is.

Előzetesen több megfigyelő, köztük az ENSZ három jelentéstevője is úgy vélte, hogy 2007 óta Kenya jelentős haladást ért el a demokrácia megerősítésében. 

Rovatok