Index Vakbarát Hírportál

Nem ment több életet a Földközi-tengeren az Orvosok Határok Nélkül

2017. augusztus 12., szombat 19:10

Az Orvosok Határok Nélkül szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti a bevándorlók mentését szolgáló misszióját a Földközi-tengeren, írja az MTI.

A segélyszervezet olaszországi vezetője, Loris de Filippi a Reuters hírügynökségnek azzal indokolta a döntést, hogy fenyegetve érzik magukat a líbiai parti őrségtől, valamint az olasz kormány politikája is megnehezíti munkájukat. "Nem tehetjük ki semmilyen veszélynek munkatársainkat" – mondta.

A líbiai hatóságok azzal vádolják a Földközi-tengeren migránsmentő akciókat folytató civileket, hogy együttműködnek az embercsempészekkel, és bejelentették, hogy kitiltják azok hajóit az ország partjai mentén létesített, 97 tengeri mérföld szélességű kereső- és mentősávból.

Közben az Orvosok Határok Nélkül elutasította, hogy aláírja az olasz kormány által kidolgozott magatartási kódexet, amelynek értelmében a segélyszervezetek hajói nem léphetnek Líbia felségvizeire, fényjelekkel sem jelezhetnek a többi hajónak, valamint folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük.

Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek az embercsempészek tevékenységét segítik, az Orvosok Határok Nélkül szerint azonban Róma a tengeri mentést végző NGO-kat szeretné kriminalizálni.

A hét elején az olaszok által is segített líbiai haditengerészet két figyelmeztető lövést adott le, amikor egy migránsmentő hajóval találkoztak a partjaik mentén. Az Open Arms legénysége szerint elkergették őket, a líbiai hatóságok szerint azonban a hajó az ő vizeiken volt.

Sokat szívatták a Golfo Azzuro nevű migránsmentő hajót is, amelyet sem az olasz, sem a máltai kikötők nem engedtek be, majd várakozás közben a szélsőjobbos Defend Europe kvázi katonai hajójával is összetűzésbe kerültek. A témával részletesebben ebben a cikkünkben foglalkoztunk.

Nyitókép: Carlo Hermann / AFP

Rovatok