Index Vakbarát Hírportál

Össztűz alá került Trump, mert nem ítélte el a neonácikat

2017. augusztus 13., vasárnap 15:57

Donald Trump is megszólalt a Charlottesville-ben történt gázolás kapcsán: minden oldalról elítéli a gyűlöletet és az erőszakot. Ezzel azonban nem elégítette ki az embereket, a republikánus és a demokrata politikusok is támadni kezdték, írja a Guardian. 

Közelről követtük a borzalmas eseményeket Virginiában. A lehető leghatározottabban elítéljük az erőszak, az előítélet és a gyűlölet minden formáját valamennyi oldal részéről

- nyilatkozta az elnök.

Hozzátette, hogy az amerikaiaknak tisztelniük és szeretniük kell egymást, miközben együtt ápolják a történelmüket és a jövőjüket. Azonban elfelejtette külön kiemelni és elítélni a fehér szupremácistákat (a fehér felsőbbrendűséget hirdetőket), ami miatt nemcsak a demokraták, de a saját pártjának tagjai is neki mentek.

A republikánus szenátor Cory Gardner és Orrin Hatch szerint is nevén kell nevezni az ördögöt. A demokrata Brian Schatz szerint

Nem olyan nagy kérés, hogy olyan elnökünk legyen, aki elítéli a nácikat.

Bernie Sanders szerint sem elég az, ha Trump csak úgy általánosságban ítéli el az erőszakot. Tweetjében azt üzeni az elnöknek, hogy ez egy neonáci provokáció volt, ami szítani akarta a rasszizmust és a gyűlöletet, és erőszakot akart teremteni. Szerinte is nevén kell nevezni a dolgokat, illetve a lehető legkeményebben elítélni.

Egy szobor miatt tüntettek

Több száz fehér amerikai náci vonult fel szombaton Charlottesville-ben, a University of Virginián, hogy tiltakozzon Robert Edward Lee tábornok szobrának tervezett eltávolítása ellen. Lee tábornok az amerikai polgárháborúban a rabszolgaságpárti déliek hadseregét vezette. A felvonulás ellen szerveződött egy spontán ellentüntetés, amibe egy a kocsi belehajtott, megsebesítve 26 embert és megölve egy 32 éves nőt.

Rovatok