Index Vakbarát Hírportál

Gyorshajtó bálnagázolók a traffipax célkeresztjében Kanadában

2017. augusztus 13., vasárnap 18:33

Felére csökkentik a hajók megengedett sebességét Kanadában, a Szent Lőrinc-öbölben. A veszélyeztetett északi simabálnák védelmében szigorítanak.

A sebességet minden hajónak, a teherhajóknak és óceánjáróknak is, 10 csomóra (18,5 kilométer/óra) kell csökkentenie azokban a térségekben, ahonnan már jelezték bálnák jelenlétét. Az elmúlt két hónapban hetente egy-egy bálna elpusztult a híres hajózási útvonalon, amely összeköti az Atlanti-óceánt a Nagy Tavak térségével.

Az Egyesült Államok és Kanada partjai mentén az elmúlt hetekben 12 bálna pusztult el. Az első vizsgálatok szerint a veszélyeztetett tengeri emlősök halálát hajóval való ütközésből eredő trauma okozta. Néhány bálnatetemen olyan sebesüléseket találtak, amely arra utal, hogy halászhálóba akadtak.

A sebességcsökkentéstől azt várják, hogy a bálnák így időben kikerülnek a hajók útjából, vagy ha ez nem sikerül, akkor legalább csak kisebb sebesülést szenvednek.

Az észak-atlanti simabálna jóval nagyobb a hosszúszárnyú bálnánál vagy a szürkebálnánál, ez az egyik leginkább veszélyeztetett faj a Földön. Mintegy 500 egyed él a világ óceánjaiban. Közülük jelenleg 80-100 tartózkodik kanadai vizeken.

Rovatok