Index Vakbarát Hírportál

Csak Indiában 800 ember halt meg a monszun miatt

2017. augusztus 14., hétfő 15:07

Legalább 160 ember meghalt és több millió embernek kellett elhagynia az otthonát az elmúlt napokban a monszunesők okozta áradásokban és földcsuszamlásokban India északi és Nepál déli részén, illetve Bangladesben, írja az MTI.

Földcsuszamlás sodort el két buszt Indiában

A halálos áldozatok egy része megfulladt, mások az összedőlt lakóházak vagy kidőlt fák alatt lelték halálukat. Az elmúlt napokban legalább 75 ember vesztette életét Nepálban, ezenkívül további 85 embert eltűntnek nyilvánítottak a hatóságok. A halálos áldozatok száma tovább növekedhet, mivel jelenleg is folynak az elzárt településeken a mentési munkálatok.

A Nepáltól délkeletre található Bangladesben legalább 20 ember halt meg az elmúlt napok áradásaiban, amelyek további 600 ezer lakost vágtak el a külvilágtól. Fennáll a veszélye, hogy az országban található 18 nagyobb folyó kilép a medréből, ha tovább folynak az esőzések.

Indiában az elmúlt négy napban 32 ember halt meg, és további 47 életét veszítette, amikor vasárnap monszun okozta földcsuszamlás sodort el két buszt az északi Himácsal Prades államban. A hatóságok szerint a monszunidőszak kezdete óta kialakult áradások csaknem 5 millió indiait érintenek, közülük jelenleg csaknem 200 ezren tartózkodnak ideiglenes menekülttáborokban. Indiában a monszunidőszak júniusi kezdete óta körülbelül 800 ember vesztette életét az áradásokban és földcsuszamlásokban.

Sierra Leonéban is áldozatokat szed az esőzés

A hatóságok Sierra Leonéban 312 halálesetet jegyeztek fel, tudatta hétfőn az AFP francia hírügynökségnek elküldött jelentésében. Az afrikai ország fővárosában, Freetownban az esőzés miatt megindult a Regent-hegység egyik egy domboldala hétfőn, a földcsuszamlás pedig sok házat temetett maga alá.

A BBC tudósítása szerint a helyiek feltehetően aludtak, amikor a földcsuszamlás bekövetkezett.  A mentőegységek a hatalmas sárral küzdve próbálják felkutatni a túlélőket.

Sierra Leonéban nem szokatlanok a heves esőzések miatti áradások és földcsuszamlások, amik gyakran szednek áldozatokat a rossz minőségű lakóházak miatt. Két éve egy monszun miatt tíz ember halt meg és ezrek váltak hajléktalanná Freetownban.

Rovatok