Index Vakbarát Hírportál

Ki lehet rúgni valakit csak azért, mert fehér rasszista?

2017. augusztus 16., szerda 17:56

Nem kér bocsánatot az a férfi, akit azért rúgtak ki a munkahelyéről, mert részt vett a halálos áldozattal járó fehér rasszista tüntetésen Charlottesville-ben. Ryan Royt azután bocsátották el a pizzériából, ahol dolgozott, hogy fáklyával a kezében feltűnt a fehér fajvédők között a Vice amúgy elképesztően erős dokumentumfilmjében. Kirúgása szerinte a „kommunista mentalitás” és a balos csoportgondolkodás egyértelmű jele.

A 22 perces filmben a kamera akkor közelít a 28 éves férfire, amikor társaival együtt azt ordítja:

Whose street?

Our street!

(Kié az utca?

Miénk az utca!)

Roy szakácsként dolgozott a pizzériában, ahonnan most azzal a szöveggel rúgták ki , hogy fontos nekik a vendégeik biztonsága, és hogy minden embert tisztességesen és egyenlően kezeljenek.

A férfi, aki szabadidejében egy Hate Speech nevű együttesben játszik, liberálisból lett libertariánus, majd konzervatív, most pedig a faji szegregáció és a „Fehér Amerika” visszatérését pártolja. Bár most az egyik legliberálisabbnak számító államban, az északi Vermontban él, azt mondja, gyerekkora miatt erősen kötődik az amerikai Dél történelméhez. A charlottesville-i összecsapásokban eszkalálódott erőszakért szerinte úgy is a baloldali ellentüntetők felelnek, hogy többeket megsebesítve és egy nőt megölve ő közéjük hajtott egy rasszista.

Azon kívül, hogy most kirúgták, Roy állítása szerint több fenyegetést is kapott, és a gyerekét is szeretnék gondozásba vétetni. Mindez a szemében csak megerősíti azt a jobboldali képet, hogy baloldali elnyomás van Amerikában, és a „kommunisták” a politikai korrektség jegyében nem tűrik meg az ellenvéleményeket – például a fehér felsőbbrendűségben hívő fanatikusokét.

Borító és címlapkép: Chet Strange / Getty Images Hungary

Rovatok