Index Vakbarát Hírportál

A szaúdi uralkodó a magánrepülőjét is felajánlotta a katari zarándokoknak

2017. augusztus 17., csütörtök 16:26

Katar örömmel üdvözli, hogy Szaúd-Arábia megnyitotta határát a mekkai zarándoklatra induló katari állampolgárok előtt, jelentette be a katari külügyminiszter egy stockholmi sajtótájékoztatón. „Ez egy lépéssel közelebb visz ahhoz, hogy megszabaduljunk az országunk ellen bevezetett blokádtól" – mondta Muhammad bin Abdul Rahman ász-Száni sejk. A külügyminiszter hozzátette, a katari kormány pozitívan fog válaszolni a szaúdi intézkedésre.

Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király szerda este elrendelte, hogy a katari zarándokokat az egyébként szükséges elektronikus beutazási engedélyek nélkül is beengedjék az országba a Szalva nevű határátkelőn. A szaúdi uralkodó emellett felajánlotta, hogy saját költségén látja vendégül, és magánrepülőjével viteti a zarándokokat a dohai repülőtérről országába.

A katari külügyminiszter megerősítette, hogy a katari uralkodóház egyik hercegének „személyes kezdeményezése" volt, hogy előző nap Dzsiddában kérte a szaúdi vezetéstől a határ megnyitását a háddzs idejére. Az al-Arabíja pánarab hírtelevízió arról adott hírt, hogy már be is lépett Szaúd-Arábia területére ötven katari zarándok, akik a szaúdi uralkodó vendégeiként lépték át a határt.

Július végén Doha még azzal vádolta Rijádot, hogy akadályozza a katariak mekkai zarándoklatát. A katari Nemzeti Emberi Jogi Bizottság panaszt is tett az ENSZ-nél.

Más országok mellett Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein június 5-én szakította meg a kapcsolatokat Katarral. Lezárták a tengeri, légi és szárazföldi határokat Katarral, amelyet a terrorizmus támogatásával és Rijád fő térségbeli ellenlábasával, Iránnal való túl szoros kapcsolatok ápolásával vádolnak. Doha tagadja a vádakat. Az egész válságról itt írtunk bővebben>>>

Rovatok