Index Vakbarát Hírportál

Diplomáciai mentességet kérnek a zimbabwei diktátor feleségének

2017. augusztus 17., csütörtök 11:00

Hivatalosan is diplomáciai mentességet kér a zimbabwei kormány Robert Mugabe elnök feleségének, akit Dél-Afrikában azzal vádolnak, hogy megvert egy 20 éves modellt egy johannesburgi szállodában. 

A 93 éves afrikai diktátor 41 évvel fiatalabb felesége fiait látogatta meg a johannesburgi Capital 20 West Hotelben. Itt, egyelőre még nem tudni, hogy miért, a Mugabe fiainak szobájával szomszédos szobában bulizó 20 éves Gabriella Engels szerint egyszer csak rá és a társaira támadt az elnök felesége. Grace Mugabe Engels szerint egy elektromos kábellel kezdte őt püfölni, ettől fel is szakadt a homloka, és a feje hátsó része is megsérült. Mindezt az elnökné testőrei állítólag rezzenéstelen arccal végignézték. 

Szerdán még arról lehetett olvasni, hogy Grace Mugabe feladja magát, de ez nem történt meg, ehelyett a zimbabwei kormány jelezte a dél-afrikai rendőrségnek, hogy Mugabe diplomáciai védettséget élvez, ezért inkább hagyják békén. Az viszont egyelőre nem tisztázott, hogy Grace Mugabe-diplomata útlevéllel érkezett-e Dél-Afrikába, és így kapásból megilleti-e a mentesség. Sőt, az sem teljesen világos, hogy a first lady, akit sokan esélyesnek tartanak arra, hogy átvegye Zimbabwe vezetését idős férjétől, egyáltalán Dél-Afrikában van-e még, vagy hazatért. 

A dél-afrikai vezetésben nem sokan örülnek a fejleményeknek. Az ország rendőrségének főparancsnoka, Lesetja Mothiba például egy parlamenti meghallgatáson azt mondta, hogy Grace Mugabénak bíróság elé kell állnia. Dél-Afrikának nincs jó tapasztalata azzal, hogy más afrikai országok bűnös vezetőinek diplomáciai védettséget adjon: 2015-ben például elég nagy botrány lett abból, hogy a nemzetközi elfogatóparancs ellenére elengedték Omar al-Bashir szudáni elnököt, akit háborús bűnökért köröz a hágai nemzetközi bíróság. 

Időközben viszont Dél-Afrikába érkezett Robert Mugabe, aki egy nemzetközi csúcstalálkozóra utazott Fokvárosba.

Rovatok