Index Vakbarát Hírportál

Az életét félti a charlottesville-i összecsapás után ismertté vált neonáci

2017. augusztus 17., csütörtök 10:46

Christopher Cantwell, a hétvégi charlottesville-i összecsapások után ismertté vált amerikai neonáci vezető a rendőrségtől kér védelmet, mert az életét félti az ellentüntetőktől. A Theroot.com közzétette a Youtube-ra feltöltött videót, amin a férfi láthatóan megrendülve, többször a sírással küszködve, szipogva beszél az elmúlt napokról. 

Korábban, a Vice dokumentumfilmjében még magabiztosan mosolyogva nyilatkozott a terveikről, „az etnikailag tiszta államról”, és a szándékosan halálra gázolt lány esete sem rendítette meg. „Emberek halnak meg mindennap, erőszakos cselekményekben is” – mondta.

Békésen szeretnénk megoldani ezt a dolgot, törvénytisztelőek vagyunk

– vallja a későbbi videóban Cantwell, aki megdöbbent azon, hogy a rendőrség le akarja őt tartóztatni. 

Egy másik dokumentumfilmben egy másik rémült fiatal fehér férfit sikerült megörökíteni, aki a kamera láttán lekapta magáról a fehér felsőbbrendűséget hirdető egyenruhát, és amíg követték, csak félmeztelenül volt hajlandó nyilatkozni. Azt mondta, hogy poénból csatlakozott a neonácikhoz, nem gondolta komolyan az egészet.

Trump német bírálatot kapott

Közben a német külügyminiszter bírálta Donald Trump amerikai elnököt a charlottesville-i események értékelése miatt, írja az MTI. Sigmar Gabriel szerint Trump óriási hibát követett el, és megengedhetetlen módon relativizálta a szélsőjobboldali erőszakot, amikor egyenlőségjelet tett a virginiai Charlottesville-ben szélsőjobb- és baloldali csoportok által elkövetett erőszak közé.

Donald Trump első nyilatkozatában általánosságban ítélte el az erőszakot, és nem nevezte nevükön a fehér fajgyűlölőket, a neonácikat és a Ku Klux Klan tagjait. Emiatt számos bírálat érte az elnököt, aki később megnevezte az atrocitások felelőseit. Barack Obama korábbi elnök reakciója minden idők legkedveltebb Twitter-üzenete lett.

Rovatok