Index Vakbarát Hírportál

A dél-koreai elnök szerint nem lesz háború

2017. augusztus 17., csütörtök 06:50

Mun Dzsein dél-koreai elnök elvetette a háború lehetőségét a Koreai-félszigeten, szerinte az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Szöul hozzájárulása nélkül nem indít katonai akciót Észak-Korea ellen.

Bizton állíthatom, hogy soha többé nem lesz háború a Koreai-félszigeten

– idézte az MTI a májusban megválasztott Mun Dzseint, aki a hivatalba lépésének századik napját ünnepelte. „Az Egyesült Államok és Donald Trump amerikai elnök beleegyezett abba, hogy megbeszél Dél-Koreával minden lehetőséget” – mondta az államfő.

Nem zárta ki ugyanakkor annak lehetőségét, hogy az Egyesült Államok esetleg a Koreai-félszigeten kívül hajt végre katonai akciót. Mun Dzsein biztos abban, hogy Washington erről előzetesen konzultál majd Szöullal.

Mun Dzsein arról is beszélt, hogy a párbeszéd újraindítása érdekben fontolóra venné egy különmegbízott Észak-Koreába küldését, ha a kommunista rezsim felhagy a rakéta- és nukleáris tesztjeivel. Washington és Szöul szoros kapcsolatban áll egymással az észak-koreai nukleáris fenyegetés miatt, és közös álláspontjuk, hogy szankciókra, nyomásgyakorlásra van szükség Phenjan provokációinak, valamint nukleáris programjának megfékezéséhez, a kommunista ország tárgyalóasztalhoz kényszerítéséhez.

Mun Dzsein szerint Donald Trump korábbi nyilatkozata, amelyben „tűzzel és haraggal” fenyegette meg Phenjant, a rezsimre gyakorolt nyomás fokozását célozta, nem feltétlenül annak jelzése, hogy az amerikai elnök eltökélt lenne egy katonai megoldásra.

Rovatok