Index Vakbarát Hírportál

Trump: Gyönyörű szobrokat tüntetnek el

2017. augusztus 17., csütörtök 17:06

Donald Trump amerikai elnök megint megszólalt a charlottesville-i események után, ezúttal a „gyönyörű" konföderációs szobrok és emlékművek ledöntésén és eltávolításán sajnálkozott. „Robert E. Lee, Stonewall Jackson – ki lesz a következő, Washington, Jefferson? Ez annyira ostobaság!" – írta ki a Twitterére. Szerinte a konföderációs szobrok rettentően fognak hiányozni, és nem is lehet majd megfelelően pótolni ezeket.

Fajgyűlölő csoportok és baloldali radikálisok csaptak össze a hétvégén a virginiai Charlottesville-ben, ahol a fajvédő szervezetek Robert E. Lee konföderációs tábornok szobrának eltávolítása ellen tiltakoztak. Egy férfi autójával a neonáci tüntetők ellen felvonuló antifasiszták közé hajtott, tizenkilencen megsérültek, egy 32 éves nő pedig meghalt. Az egész hátteréről itt írtunk>>>

Trump először kiadott egy közleményt, amelyben a lehető leghatározottabban elítélte az erőszak, az előítélet és a gyűlölet minden formáját „valamennyi oldal részéről". Utóbbiért rengeteg kritika érte, hiszen nem ítélte el a neonácikat.

Végül a szabadságáról a Fehér Házba visszatérve, és két nap gondolkodás után Trump hétfőn kijelentette, hogy a szélsőjobboldali gyűlöletcsoportok visszataszítóak.

Csakhogy egy nappal később újabb sajtótájékoztatót tartott, ahol már arról beszélt: a charlottesville-i incidensekben mindkét oldal hibás, az antifasisztáknak pedig nem kellett volna provokálniuk.

Ez a mondat a republikánusoknál és a demokratáknál is kiverte a biztosítékot. Az elnök reakciói miatt sorra mondtak le vezérigazgatók két fehér házi tanácsadó testületből, az egyiket inkább fel is oszlatták.

Rovatok