Index Vakbarát Hírportál

Egy 18 éves marokkói spanyol lehetett az elkövető

2017. augusztus 18., péntek 10:09

Az Iszlám állam magára vállalta a csütörtöki, legalább 13 halottal és 100 sebesülttel járt barcelonai autós merényletet, és nyilvánvalóan kapcsolatban áll az akcióval a hasonló forgatókönyv szerint lezajlott cambrilsi merénylet is.

A Barcelonától száz kilométerre fekvő településen végrehajtott merényletben azonban nagy különbség, hogy ott mindössze hét sérült van – köztük egy rendőr –, ketten válságos állapotban, és az öt merénylőt likvidálta a rendőrség.

Mégsem készültek öngyilkos robbantásra

A korábbi hírek szerint a cambrilsi elkövetőkön robbanómellények voltak, de nem volt idejük működésbe hozni a bombákat. A rendőrség akkor lőtte le őket, amikor felborult Audi A3-asukból próbáltak kimászni.

Később azonban a Reuters arról számolt be spanyol hivatalos forrás alapján, hogy a mellények nem voltak igaziak. A kamumellény értelme, hogy nagyobb pánikot kelt a tömegben, de még fontosabb, hogy a robbanástól tartva távolról kilőni is kockázatosabb egy öngyilkos merénylőt.

A BBC úgy tudja, hogy a cambrilsi helyszínen négy merénylő azonnal életét vesztette, az ötödik később halt bele sérüléseibe. Előtte viszont az utcán még megpróbálta késsel megtámadni a járókelőket.

Eddig három férfit tartóztattak le a merényletekkel összefüggésben, 
a barcelonai elkövető azonban nincs rendőrkézen.

A 18 éves fivér lehet a merénylő

Egy gyanúsítottat Alcanarban fogtak el – itt csütörtökön felrobbant két épület – egy ember meghalt –, a gyanú szerint azért, mert valakik robbanószereket állítottak ott elő.

Két másik férfit pedig Ripollban állítottak elő. Egyikük önként jelentkezett, miután meglátta körözési fényképét. A marokkói születésű, a hírek szerint spanyol állampolgárságú férfi nevére kiállított útlevelet találták meg a barcelonai merénylethez használt, bérelt kisbuszban. Driss Oukabir szerint azonban ő a támadáskor a Barcelonától száz kilométerre lévő Ripollban volt. Nem zárta ki, hogy az útlevelét az öccse vitte el tőle, így könnyen lehet, hogy ő, a 18 éves Moussa Oukabir a barcelonai merénylő.

A rendőrség szerint sem Driss Oukabirnak, sem az Alcanarban őrizetbe vett férfinak előéletében nem találtak bűncselekményre utaló jeleket – az El País ugyanakkor péntek hajnalban arról írt, hogy Oukabir ült börtönben, 2012-ben szabadult, de nem derült ki, hogy milyen bűncselekményt követett el.

Harmadik támadás is tervben lehetett

Barcelonában a merénylet után felállított egyik rendőrségi ellenőrző pontnál nem állt meg, és elütött két rendőrt egy fehér Ford Focus, a rendőrök rálőttek. Három kilométerrel messzebb találták meg az autót, és benne a halott sofőrt. Az autó környékét tűzszerészekkel is átvizsgálták. Az egyik rendőrnek eltört a combcsontja. A késő esti sajtótájékoztatóján azonban a katalán rendőrfőnök megerősítette, hogy az autó sofőrjének minden bizonnyal nem volt köze a terrortámadáshoz.

Később azonban kiderült, hogy az autóban a lelőtt férfi mellett egy leszúrt holttestet is találtak, így könnyen lehet, hogy az elrabolt autót egy újabb merénylethez akarták felhasználni, gyalogosokba hajtva Barcelona más pontján. 

Rovatok