Index Vakbarát Hírportál

Az Iszlám Állam vállalta a szurguti késes merényletet

2017. augusztus 19., szombat 11:07

Késelős támadás történt Oroszországban, a támadó nyolc embert sebesített meg, mielőtt a rendőrök lelőtték – írja az AFP hírügynökség.

Az orosz állami RT szerint a támadás a közép-oroszországi Szurgut városában történt:

A támadás helyi idő szerint 11:20 körül történt, egy férfi késsel támadt a járókelőkre. Nyolc embert sikerült megsebesítenie, de egyikük se halt meg. Magát a támadó viszont meghalt, miután egy vészhívásra a helyszínre érkező járőrök lelőtték. A sérülteket ápolják, négynek súlyos az állapota, műtétet hajtanak végre rajtuk.

FRISSÍTÉS: Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet időközben a támadás elkövetőjeként jelentkezett a szócsövének számító Aamák hírügynökségen keresztül.

A rendőrség azonosította a támadót, egy 23 éves helyi lakost. A késelő álarcban volt, és a rendőrség ellenőrzi, hogy voltak-e mentális problémái.

"Az Iszlám Állam katonái közé tartozott" az elkövető - hangoztatta az iszlamisták hírügynöksége. A terroristák megszokott csatornáin keresztül terjesztett közlemény hitelességét egyelőre nem sikerült ellenőrizni. Az orosz hatóságok szerint nem terrorcselekmény történt.

Az alábbi videó az RT szerint erről az esetről készült, de már csak az látható rajta, ahogy egy földön fekvő férfit egy rendőr vizsgál:

Szurgut a Hanti- és Manysiföld nevű oroszországi autonóm terület központja és legnagyobb városa a maga 360 ezren lakosával. Az oroszországi olaj- és gáztermelés egyik központja.

Az elmúlt 24 órában ez volt a harmadik nagyobb nyilvánosságot kapott késes támadás: péntek délután előbb a finnországi Turkutban, majd néhány órával később a németországi Wuppertalban történt hasonló eset. Előbbiről szombat délelőtt kiderült, hogy terrortámadásként kezelik. Finnországban kettő, Németországban egy halálos áldozat volt.

Mindez alig egy-két nappal történt a spanyolországi dupla terrortámadás után, amelyben csütörtök este előbb Barcelonában hajtott a tömegbe egy furgon a La Ramblán, a város legnépszerűbb turistautcáján; péntek hajnalban pedig Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban történt hasonló támadás, de ott a rendőrségnek korábban sikerült közbelépnie és lelőni a támadókat. A két merényletben összesen 14 ember halt meg és további 130-an megsérültek. A két terrortámadásról a legfontosabb tudnivalókat ebben a cikkben foglaltuk össze, a témáról szóló összes cikkünket pedig ebbe az aktába gyűjtöttük:

Rovatok