Index Vakbarát Hírportál

Besokallt az egyház a Fülöp-szigeteki drogellenes háborútól

2017. augusztus 20., vasárnap 09:07

A Fülöp-szigeteki katolikus egyház feje szót emelt vasárnap az ellen, hogy a rendőrség kábítószer-ellenes hadjáratának nagyon sok halálos áldozata van. Az elmúlt héten különösen sok - 76 - olyan embert öltek meg a rendőrök, akit drogbűnözéssel gyanúsítottak, és ezen belül volt olyan nap, amikor 32 emberrel végeztek a fővárostól, Manilától északra található Bulacan tartományban.

A szigetország lakosságának több mint 80 százaléka katolikus, így Luis Tagle bíborosnak, manilai érseknek nagy befolyása van. Az érsek vasárnapi körlevelében arra kérte a rendőröket, hogy kíméljék meg a drogbűnözéssel gyanúsított, de védtelen emberek életét. "A kábítószert nem szabad csupán politikai vagy bűnügyi kérdésnek tekinteni. Ez humanitárius probléma, amely mindannyiunkat aggaszt" - szögezte le.

Rodrigo Duterte államfő egy évvel ezelőtti hivatalba lépése óta hivatalos közlések szerint csaknem 3500 embert öltek meg, és több mint 95 ezer embert vettek őrizetbe országszerte a hatóságok a különböző kábítószer-ellenes akciókban. Emberi jogi csoportok szerint azonban ennél jóval több lehet a kampány halálos áldozatainak tényleges száma.

Dutertét számos bírálat érte drogháborúja miatt, egyrészt a halálos áldozatok nagy száma, másrészt az alapvető emberi jogok megsértése miatt. Duterte a múlt hónapban leszögezte, hogy nem készül visszafogni a halálos áldozatok miatt hevesen bírált drogellenes kampányát.

Rovatok