Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea "könyörtelen csapással" fenyegetőzik

2017. augusztus 20., vasárnap 09:34

Észak-Korea figyelmeztette az USA-t és Dél-Koreát, hogy a két ország tervezett közös hadgyakorlatát ellenséges lépésnek tekinti, és "könyörtelen csapást" helyezett kilátásba válaszként. Nem hagytak sok kétséget afelől, hogy ez alatt mit értenek: a közleményben azt írják, Guamot, Hawaii-t, de akár az amerikai kontinenst is elérik, és azzal vádolták az amerikai kormányt - vagy ahogy ők fogalmaznak: a Trump-csoportot -, hogy nukleáris háborúba sodorja a világot.

Az USA és Észak-Korea között az elmúlt hetekben sosem látott mértékűre nőtt a feszültség, miután utóbbi sikeres nukleáris fegyverkísérletei után Donald Trump és Kim Dzsongun kölcsönösen a másik elpusztításával fenyegetőzött, ha az folytatja az agresszív viselkedést.

Az észak-koreai hadsereg teljes riadókészültségben van, és a Rodong Simmun nevű pártlapban megjelent közlemény szerint "egy megelőző csapás legkisebb jelére is a legkeményebb ellenlépéseket fogja megtenni". Azt nem részletezik, hogy mit tekintenek megelőző csapásra utaló jelnek.

Az évente megrendezett délkoreai-amerikai közös hadgyakorlat a tervek szerint idén augusztus 21-én kezdődik, és a szimulált szituációkban kizárólag védekező hadmozdulatokat gyakorolnak. A szimuláció alaphelyzete az, hogy az észak-koreai hadsereg inváziót indít Dél ellen, és ezt igyekeznek minél hatékonyabban kivédeni. Az amerikai hadsereg tábornokai azt nyilatkozták, hogy az észak-koreai fenyegetés ellenére megtartják a hadgyakorlatot. A dél-koreai elnök ezzel egyidőben azzal nyugtatta az országa lakosságát, hogy ünnepélyesen megígérte nekik, soha többé nem lesz háború a Koreai-félszigeten.

Rovatok