Index Vakbarát Hírportál

Óriási fölénnyel nyerheti Merkel a választásokat

2017. augusztus 20., vasárnap 15:02

Néhány hét múlva választanak a németek, tarolni fog Angela Merkel kancellár pártja a kereszténydemokrata CDU és a keresztényszocialista CSU – írja a 444 a német FAZ alapján. Az Emnid közvélemény-kutató friss felmérése szerint a CDU/CSU jelenleg 39 százalékon áll, míg a szociáldemokrata SPD-re csak 24 százalék szavazna.

A harmadik helyen jelenleg a radikális baloldali Linke áll, 9 százalékkal. Ezen a három párton kívül még a szélsőjobboldali AfD jutna be a parlamentbe, őket a választók 7 százaléka támogatná.

A közvélemény-kutatásban megkérdezték, hogy milyen kampánytémát tartanak a legfontosabbnak az emberek. A németek 70 százaléka az öregkori szegénységet, 69 százaléka a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelmet tartja a legfontosabb témáknak. A megkérdezettek 75 százaléka mondta azt, hogy a szavazásnál fontos szempontnak tartja, hogy az adott párt támogatja-e az esélyegyenlőséget az oktatásban. A bevándorlás korlátozása viszont nem nagyon foglalkoztatja a választókat (29 százalék), ahogy az elektromobilitás kérdése sem, előbbit a választók 29 százaléka nevezte kiemelkedően fontosnak, utóbbit 26 százalékuk.

A választást szeptember 24-én tartják. A pártok abban egyeztek meg, hogy a barcelonai terrortámadás miatt visszafogottabban kampányolnak.

Rovatok