Index Vakbarát Hírportál

Samuel L. Jackson és Magic Johnson leült egy toszkánai padra – és lemigránsozták őket

2017. augusztus 20., vasárnap 17:30

Ez mindennek a teteje, hogy 35 eurós segélyeket adunk nekik, és emellett még a padjainkat is elfoglalják a migránsok

– nem, ez nem egy szabadon választott Habony-média vezércikke, hanem egy olasz Facebook-poszt fordítása, amin két középkorú afroamerikai férfi ül egy padon, egyikük fehér sapkában és napszemüvegben.

Sam & I chilling out on a bench yesterday in Forte dei Marmi, Italy. The fans started lining up to take pictures with us. pic.twitter.com/uzXx698PiN

— Earvin Magic Johnson (@MagicJohnson) 2017. augusztus 16.

Nem ez volt az egyetlen migránsozó hang, az olasz La Repubblica hírportálján megjelent cikk szerint nem sokkal azután, hogy a két férfi letelepedett a toszkánai tengerparton, Forte dei Marmiban lévő padon, kisebb csődület támadt körülöttük, és valaki már akkor tett egy olyan megjegyzést , hogy „na, itt vannak az állam pénzén élő menekültek”.

Csakhogy akkor az a valaki még ironizált. 

Ott ugyanis a csődület azért támadt, mert a bámészkodók felismerték, hogy két világsztár ücsörög a toszkánai üdülőhely padján: Earvin Magic Johnson ötszörös NBA-győztes kosaras, a Los Angeles Lakers egykori irányítója, valamint Samuel L. Jackson színész, akit több Tarantino-filmből – többek között a Ponyvaregényből vagy a Djangóból –, vagy a Star Wars-sorozat 1-3. részeiből ismerhetünk. 

Már aki ismeri. A történet ugyanis bizarr fordulatot vett azzal, hogy egy olasz humorista, Luca Bottura a menekültekkel kapcsolatos társadalmi sztereotípiákra rájátszva csinált egy mémet, amiben úgy állítja be a két világsztárt, mint akik az olasz társadalmon élősködő menekültek.

A kép – aminek a szövege kábé az, hogy Forte dei Marmi rejtett erőforrásai a 35 eurójukat a Pradában vásárolgatják el – villámgyorsan elterjedt rengeteg komment és megosztás érkezett rá. És a megosztó volt abból a szempontból is, hogy az aktivitásoknak csak egy része vágta, hogy ez tényleg poén, sokan azt hitték, ez egy menekültellenes, komolyan vett rasszista mém, sokan pedig valóban komolyan vették, hogy a segélyüket luxustermékekre költő, és egy padon lustálkodó menekülteket látnak a képen.

Ön szerint Magyarországon hogy reagált volna a többség egy ilyen képre?

 • 13788
  Soros György
 • 4949
  Miféle menekült az, akinek ilyen drága holmija van?
 • 4390
  Mondd még egyszer, hogy hogy mi, mondd még egyszer, ha mered
 • 1467
  Nem kéne annyit migránsozni!

Maga a humorista a La Repubblicának azt mondta: a mémmel találkozók „ 40 százaléka megértette a provokációt, 20 százalékuk úgy gondolta, hogy ez egy valóban rasszista, uszító mém, míg nagyjából 30 százaléka nagyon dühös lett a menekültekre, mert elhitte, hogy tényleg őket látja”.

Így járt a cikk elején idézett Facebook-poszt szerzője is (és sokan mások), akik menekültellenes megjegyzésekkel kísérve tették közzé a képet. A mém így nagyon hamar nagyon megosztó lett, bár a migránsozó tweetek és Fb-posztok alatt jellemzően gyorsan megjelentek azok a kommentek, akik bemutatták, kik is vannak valójában a képen. A helyretevő kommentelést valószínűleg az a felhasználó maxolta ki, aki egy legendás bibliai idézetet posztolt a kép mellé olaszul. Ezt:

Rovatok