Index Vakbarát Hírportál

A pápa szerint a bevándorlók megsegítése előbbre való a nemzetbiztonságnál

2017. augusztus 21., hétfő 13:58 | aznap frissítve

Az emberi méltóság tiszteletben tartása "arra kötelez, hogy mindig elsőbbséget adjunk az egyén biztonságának az országéhoz képest" - olvasható Ferenc pápa a Migránsok és Menekültek Világnapja alkalmából kiadott üzenetében, amit egyébként  a katolikus egyház csak fél év múlva, 2018. január 14-én tart, írja az MTI.

Az üzenetben az is olvasható, hogy szükséges a határok őrizetéért felelős személyek megfelelő kiképzése. A migránsok, menedékkérők és menekültek helyzete ugyanis azt követeli meg, hogy hozzájussanak a személyes biztonságukhoz és az ellátásukhoz szükséges alapszolgáltatásokhoz. 

A pápa üzenete szerint a személyi okmányok nélkül érkezőket szívesen kell látniuk a fogadó nemzeteknek, a kormányoknak pedig még több embert kell segíteniük, akik nyomor és konfliktusok elől menekülnek.

A pápa szerint "szélesebb lehetőségeket kell kínálni a migránsoknak és menekülteknek, hogy biztonságosan és törvényesen léphessenek be célországukba, gyorsítani és egyszerűsíteni kell a humanitárius vízumok megadásának, a családok egyesítésének eljárását. Az újonnan érkezőknek megfelelő és emberhez méltó elhelyezést kell felajánlani, biztosítani kell hitük és vallásuk gyakorlásának szabadságát, és segíteni beolvadásukat".

Ferenc pápa, aki  Olaszországból Argentínába bevándorolt család szülötte, úgy látja:  az állampolgárság megadásának eljárása felgyorsítható, ha a befogadó államok eltekintenek pénzbeli és nyelvtudási követelményektől. A pápa üzenetében felemelte szavát mindennemű kollektív kiutasítás ellen.  

Rovatok