Index Vakbarát Hírportál

Bíróság előtt a barcelonai terrortámadás életben maradt gyanúsítottjai

2017. augusztus 22., kedd 16:45 | aznap frissítve

Kedden, Madridban tartották annak a négy férfinek a tárgyalását, akik a barcelonai támadások mögött álló feltételezett terrorista sejt utolsó élő tagjai – írja a BBC. Ahogy arról mi is írtunk, múlt hét csütörtökön egy kisbusz hajtott a tömegbe Barcelonában, péntek hajnalban pedig a Barcelonától száz kilométerre, Cambrilsban történt hasonló támadás, a két merénylet során pedig összesen tizenöten meghaltak, száznál is többen pedig megsérültek.

A négy gyanúsítottat Barcelonából szállították át a spanyol fővárosba, ahol délután meg is kezdődött a tárgyalásuk. Először Mohamed Houli Hemlalt hallgatták meg, aki ott volt a terrorista sejt központjaként számontartott alcanari házban, ami a két merénylet előtti éjjel robbant fel, a rendőrök szerint azért, mert a terroristák itt pokolgépes támadásokat készítettek elő. A robbanást csak ő élte túl, ketten meghaltak az incidens során. A bíró szerint elég bizonyíték gyűlt össze a 21 éves Hemlal ellen, ezért őt a tárgyalás után előzetes letartóztatásba helyezték.

A bíróságon emellett megszólalt

A meghallgatások során ketten is azt mondták a bíróságon, hogy Abdelbak esz-Szatti, Ripollban lakó imám volt a felbujtó, ami egybevág azokkal a korábbi értesülésekkel, melyek szerint a 45 éves férfi radikalizálhatta a barcelonai és cambrilsi merényleteket elkövető terrorsejt fiataljait. 

Mohamed Houli Hemlal emellett azt a korábbi feltételezést is megerősítette, hogy eredetileg nagyobb szabású, pokolgépes merényletet akartak elkövetni, amit csak az alcanari ház felrobbanása akadályozott meg. Bírósági források szerint a férfi egy órán át beszélgetett az ügyben eljáró bíróval, akinek a sejt összes tagját is azonosította. A többi gyanúsított ugyanakkor tagadta, hogy köze lett volna a merényletekhez.

Az ügyészség kezdeményezte az őrizetbe vett négy személy óvadék nélküli és magánzárkákba történő előzetes letartóztatásba helyezését, amit a bíró később két gyanúsított esetében el is rendelt. A 12 gyanúsított közül a legtöbben egyébként a Barcelonától északra, a francia határ közelében található Ripollban éltek, emellett pedig mindannyian észak-afrikai származású, fiatal férfiak voltak.

Közben Marokkóban is történt egy letartóztatás, ott a biztonsági erők tagjai a merényletekkel kapcsolatban őrizetbe vettek egy férfit, aki butángázpalackokkal dolgozott, és feltételezett lakótársa volt Junesz Abujakubnak, a gázolásos merénylet feltételezett elkövetőjének.

Rovatok