Index Vakbarát Hírportál

Nincs több sms-ben dobott "válok, válok, válok" Indiában

2017. augusztus 22., kedd 10:02

Alkotmányellenesnek minősítette az indiai alkotmánybíróság az egyoldalú és gyors lehetőséget, ahogyan a muszlim férfiak válhatnak feleségüktől – írta a BBC.

Eddig elég volt mindössze háromszor kimondania a férfinak a felesége előtt, hogy „Elválok!”, az iszlám jog szerint ez elegendő volt a váláshoz. Előfordult, hogy a három szót levélben vagy sms-ben küldte el a férj a kidobott házastársnak. Az Alkotmánybíróság 3-2-es többséggel meghozott döntése után viszont a három szó révén kimondott azonnali válás érvénytelen.

Az 1,1 milliárdos, ötödrészt muszlimok által lakott Indiában nincsen egységes jogi szabályozása a házasságnak, így például a poligámia sem kizárt az iszlám hívei számára – bár nem is jellemző gyakorlat. A válás mostani szűkítése viszont az egységes szabályozás felé tett lépést jelent.

A bíróság nem csak alkotmányellenesnek, de meglepő módon az iszlámmal is ellentétesnek nevezte a férfiaknak egyoldalú előnyöket biztosító válási gyakorlatot. A hivatkozás szerint a Korán sem ír a válásnak erről a formájáról – az ott leírtak szerint három hónapig tart a folyamat – , az iszlám jogban más jogforrások alapján él az egyébként még Mohamed által sem támogatott, iszlám előtti időkből származó gyakorlat – amelyet a szunniták elvileg elismernek – bár az állam nem feltétlenül –, de a síiták egyáltalán nem.

Indiában öt nő fordult bírósághoz tiltakozva a nőket hátrányos helyzetbe hozó válási forma ellen, amely az utóbbi időben mind gyakoribbá vált. A jogvédő szervezetek már hosszabb ideje érveltek a gyakorlat megszüntetése ellen, az alkotmánybíróság döntését ezért üdvözölték, de kijelentették, hogy ezzel nem ért véget az Indiában élő muszlim nők szenvedése, folytatni kell jogaik megerősítését.

Rovatok