Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea látta el vegyi fegyverekkel Szíriát

2017. augusztus 22., kedd 00:55

Két, Szíriába tartó észak-koreai vegyifegyver-szállítmányt is elfogtak az elmúlt fél évben, derült ki az ENSZ egyik bizalmas jelentéséből, melynek részleteit a Reuters ismerte meg. A jelentést augusztus elején adták át az ENSZ Biztonsági Tanácsának, ebben arról írnak, hogy két tagállam is elfogott olyan szállítmányt, melyet Észak-Korea küldött Szíriába, és melyek vegyi fegyvereket, illetve ballisztikus rakétákat tartalmaztak.

A jelentés szerint a szállítmányok a Szíria és a KOMID között kötött szerződés részét képezhették – a Komid (vagyis Korea Mining Development Trading Corporation) Észak-Korea első számú fegyverkereskedelmi, illetve hagyományos és ballisztikus fegyverek exportjával foglalkozó cég. A Komidot 2009-ben feketelistára tette a BT, 2016 márciusában pedig két szíriai Komid-képviselővel tette meg ugyanezt. A szállítmányok címzettje a szír vegyifegyver-programot felügyelő SSRC fedőcégei voltak. Az ENSZ vizsgálata szerint Szíria és Észak-Korea együttműködése a szíriai Scud-rakéták karbantartására és javítására is kiterjedt.

Szíria 2013-ban beleegyezett az Egyesült Államok és Oroszország közbenjárására, hogy megsemmisíti vegyi fegyvereit, ám a hat éve tartó polgárháború alatt legalább kétszer vetettek be szarint, bár a szír kormány mindvégig határozottan tagadta, hogy vegyi fegyvert használnának.

Rovatok