Index Vakbarát Hírportál

Trump megpróbálta Pakisztánra kenni, hogy nem vonja ki a hadsereget Afganisztánból

2017. augusztus 24., csütörtök 00:16 | aznap frissítve

Miután éveken át követelte Donald Trump, hogy az USA vonja ki a katonáit Afganisztánból, hétfőn bejelentette, hogy ezt ő elnökként nem fogja megtenni, folytatja a háborút.

Ron Paul is right when he says we are wasting lives and money in Iraq and Afghanistan.

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 2011. augusztus 17.

(Ez egy 2011-es tweet.)

Az okok között szerepelt, hogy a pakisztániak engedik az afganisztáni tálib felkelőknek, hogy náluk rejtőzzenek és fegyverkezzenek, ezért az amerikai katonák nem tudták megfelelően végezni a dolgukat, a térség a mai napig nem stabil.

Az elnök szerint így a kivonulásról sem érdemes egyelőre beszélni, mert „ugyanaz történne, mint 2001. szeptember 11-én”, és a terroristák szereznék meg a hatalmat. Ezért jövőbeli időpontokat sem adott meg a katonai kivonuláshoz, mert nem tudni, mikor teljesülnek az amerikai célok.

Pakisztán ezután reagált az elnök szavaira, visszautasították a vádakat. Khawaja Asif külügyminiszter közölte, hogy a terror elleni elkötelezettségük megkérdőjelezhetetlen. A pakisztáni kormány szerint nagyjából 70 ezer pakisztáni halt meg mióta becsatlakoztak az amerikai szövetségesükhöz a közös, terror elleni háborúba.

Nem Pakisztánt kellene kinevezni bűnbaknak az általuk Afganisztánban elkövetett hibák miatt

- mondta, és hozzátette, hogy Trump semmibe veszi az ország munkáját és az áldozatait. A Reuters kiemelte, hogy Amerikának és Pakisztánnak hullámzó a viszonya, főleg amióta ott találták meg a bujkáló Oszama bin Ladent 2011-ben.

A pakisztániaknak való beszólás kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a szaúdiak rendszeres támogatást adnak a táliboknak, ezzel a ténnyel azonban Trump nem kezd semmit, mivel az amerikaiak Szaúd-Arábiával nagyon jó gazdasági kapcsolatban állnak, Trumpnak is vannak érdekeltségei az országban.

Rovatok