Index Vakbarát Hírportál

Videóra vették, hogyan dolgoznak az észak-koreai rakétakémek

2017. augusztus 25., péntek 08:43

A CNN közzétett egy 2011-es felvételt, amelyen az látszik, hogy két észak-koreai kémet csőbe húznak az ukrán hatóságok. A Zsitomir városban készült videón két ázsiai férfi egy lepukkant garázsban fényképezgeti lelkesen az asztalon lévő tervrajzokat, amelyekről azt hiszik, hogy titkos ukrán rakétatervek.

A felvételt Ukrajna adta a CNN-nek, összevágva az elfogásra készülődő kommandósokról és magáról az elfogásról készült videóval. Az ukránok saját elmondásuk szerint ezzel akarják cáfolni azokat az állításokat, melyek szerint Phenjan rakétatechnikájának utóbbi években történt hirtelen fejlődése lopott ukrán terveknek "köszönhető".  (A videót nem engedik beágyazni, erre a linkre kattintva nézhetik meg.)

A CNN emlékeztet: az ukrán technikáról szóló állítást az International Institute of Strategic Studies (IISS) közölte augusztus 14-én. Szerintük a Juzsnyoje tervezőiroda műveit használták a legutóbbi koreai rakétateszteken. Ukrajna tagadta, hogy bármi köze lenne Észak-Korea nagy hatótávolságú rakétáihoz, szerintük inkább Oroszország adhatott nekik segítséget. Ezt viszont Oroszország tagadta. 

A 2011-es felvételről egy ukrán titkosszolgálati forrás a CNN-nek azt mondta, lehetetlen, hogy Észak-Korea bármilyen technológiához hozzájuthatott tőlük. A forrás biztos volt benne, hogy minden kémkedési kísérletet sikerült elhárítani. A felvételeken szereplőket 8 év börtönre ítélték. Rajtuk kívül 2011-ben további két elfogott kémet és egy harmadik társukat is kiutasították. 2015-ös adatok szerint összesen öt észak-koreainak kellett elhagynia az országot.

Azt is mondta, hogy már nincsenek észak-koreaiak az országban, mindenki önként elhagyta Ukrajnát. Sokan alternatív gyógyászati központban dolgoztak. 

Az ukránok beengedték a börtönbe a CNN-t, akik találkoztak is a rabokkal. Az idősebbik az 50-es éveiben jár, phenjani, enyhe akcentussal beszéli az oroszt, és X5-ösként szerepel a bírósági dokumentumokban. A fiatalabb társa műszaki szakértő, és X32-esként "fut".

Rovatok