Index Vakbarát Hírportál

Barcelonai terror: Őrizetbe vettek két embert Marokkóban

2017. augusztus 29., kedd 19:37

Őrizetbe vettek két embert Marokkóban, akiket azzal vádolnak, hogy közük volt a júliusi katalóniai merényletekhez, írja az MTI.

"A két ország közötti állandó kapcsolatoknak és együttműködésnek köszönhetően a marokkói hatóságok itt Marokkóban őrizetbe vettek két embert, akinek köze volt a barcelonai és cambrilsi merényletekhez. A nyomozás érdekében nem kívánok a részletekre kitérni" - mondta Rabatban Juan Ignacio Zoido spanyol belügyminiszter. Az Iszlám Állam terrorszervezet által vállalt támadások főbb gyanúsítottjai marokkói állampolgárok, illetve marokkói származásúak. Többségük hosszú évek óta Spanyolországban él. Marokkó szorosan együttműködik a spanyol biztonsági erőkkel - hangsúlyozták a miniszterek.

Abdel-Uafi Laftit marokkói belügyminiszter szerint a második és harmadik generációs marokkói bevándorlók európai országokban született gyermekeinek "külön figyelmet kell szentelni (...), hogy ne kerüljenek a terrorizmus hálójába, mindenekelőtt az ellenőrizetlen mecsetekbe vagy bizonyos szélsőséges imámok keze közé".

A 2M marokkói televízió által sugárzott felvételek szerint egy másik találkozó is volt kedden Rabatban magas szintű spanyol és marokkói biztonsági vezetők - közöttük Abdel-Latíf Hammusi, a marokkói kémelhárítás feje és Pablo Salas, a spanyol Guardia Civil (rendőri feladatokat ellátó katonai szervezet) hírszerzési osztályának vezetője - között.

Juan Ignacio Zoido 2016 vége óta most harmadszor látogatott Marokkóba, a két ország állítása szerint példamutatóan együttműködik a terrorizmus elleni harcban.

Rovatok