Index Vakbarát Hírportál

Egy államtitkárunk megmagyarázta, miért küldtük vissza a kazah diktátornak az üldözött rabot

2017. augusztus 30., szerda 00:05 | aznap frissítve

Ahogy korábban az Index megírta, visszaküldték Kazahsztánba azt a rabot, akit jogvédők előrejelzése szerint koncepciós perben bíróság elé állít az ország diktátora. Azóta kiderült, hogy az aggodalom jogos volt, egy politikai játszmának látszó tárgyaláson részt vett a kiadott férfi, de végül szabadlábon távozhatott – miután terhelő vallomást adott önmagára és a diktátor politikai ellenfelére egy olyan ügyben, amelyben korábban ártatlannak vallotta magát, és melyet politikai leszámolásnak nevezett. (A szövevényes történetet hosszasan összefoglaltuk cikkünkben.)

Az Index cikke után írásban kérdezte Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa a belügyminisztert és a külügyminisztert, mégis miért ad ki Magyarország egy üldözött férfit, aki politikai menedékjogot kért nálunk. Végül nem a miniszterek, hanem Völner Pál, az igazságügyi minisztérium államtitkára válaszolt a kérdésre.

A HVG összefoglalója alapján a következőket írta:

Mindezek fényében Trócsányi László igazságügyi miniszter hozzájárult a kiadatáshoz, amire július 23-án került sor – írta az államtitkár.

Rovatok