Index Vakbarát Hírportál

Meglepetés: elítélte az ENSZ Észak-Koreát

2017. augusztus 30., szerda 05:21

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) egyhangúlag és "határozottan" elítélte kedden Észak-Koreát az újabb rakétakísérlet miatt, írja az MTI. Az elítélő határozat mellett az ENSZ BT ismét felszólította a phenjani rezsimet arra, hogy hagyjon fel rakétakísérleteivel és egész fegyverkezési programjával.  Észak-Korea pedig azt mondja, a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elleni tiltakozásul indított Hvaszong-12-es típusú rakétát.

A határozathozatal előtt Koro Beszho, Japán ENSZ-nagykövete azt hangoztatta, hogy hazája szerint mindenképpen nagyobb nyomást kell gyakorolni Észak-Koreára, és ennek a módjait kellene megvitatni a 15 tagú Biztonsági Tanács rendkívüli ülésén.

Nikki Haley, amerikai ENSZ-nagykövet az ülés megkezdése előtt újságíróknak azt mondta: "most valami komolynak kell történnie", az Egyesült Királyság ENSZ-nagykövete, Matthew Rycroft pedig szintén erőteljesebb szankciókat sürgetett.

Kedden délelőtt Donald Trump amerikai elnök közleményben szögezte le, hogy az észak-koreai feszültség rendezését illetően "minden megoldás elképzelhető". Az elnök nem részletezte, mire gondol, és elemzőknek feltűnt, hogy közleményének hangneme jóval visszafogottabb volt, mint az egy hónappal korábbi, amikor "tüzet"és "haragot" ígért a phenjani rezsimnek.

Észak-Korea kedden reggel bocsátott fel újabb ballisztikus rakétát, amely átrepült Japán északkeleti vidékei fölött, majd a Csendes-óceánba zuhant. Tokió emiatt kérte az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását. Szerdán a KCNA phenjani állami hírügynökség azt közölte, hogy a dél-koreai-amerikai hadgyakorlat elleni tiltakozásul bocsátott fel Hvaszong-12-es típusú közepes hatótávolságú rakétát Észak-Korea.

A beszámoló szerint: a legutóbbi gyakorlat olyan volt, mint a valódi háború, amely a koreai néphadsereg műveleteinek első lépése a csendes-óceáni térségben, előjátéka annak, hogy elérjék az Egyesült Államok külbirtokát, Guamot.

A gyakorlatot Kim Dzsong Un felügyelte. Az észak-koreai vezető nagyon elégedett volt a sikeres rakétateszttel. A cikk szerint Phenjan folyamatosan figyeli majd, miképpen cselekszik az Egyesült Államok, és annak fényében határoz jövőbeni lépéseiről.

A jelentésben azt írták, hogy a rakéta "pontosan eltalálta célpontját" a Csendes-óceánon.

Rovatok