Index Vakbarát Hírportál

Putyin elmondta, hogy min múlik Oroszország jövője

2017. szeptember 2., szombat 15:21

Oroszországban is megkezdődött az iskola, aminek apropóján, a nemrégiben Magyarországon járt, Vlagyimir Putyin Jaroszlavl városában mondott beszédet egy nyilvános tanóra keretein belül. A téma a jövő volt, így megosztotta a közönséggel, hogy szerinte melyik terület határozza majd meg leginkább az ország jövőjét, számolt be róla a CNN.

"A mesterséges intelligencia nemcsak Oroszország jövőjét határozza meg, de az egész emberiségét is. Hatalmas lehetőségeket tartogat, ugyanakkor vannak olyan nehézségek is, amiket ma még nehéz felmérni"

- mondta el Putyin.

"Akárki is válik vezető hatalommá ezen a területen, az uralja majd a világot. Jó lenne elkerülni, hogy bárki más szerezhessen monopóliumot ezen a területen. Ugyanis ha Oroszország vezető szerephez jut a mesterséges intelligenciák fejlesztésében, akkor úgy oszthatjuk majd meg a világ többi részével a technológiánkat, ahogyan azt manapság az atom és nukleáris energiával tesszük - vázolta a diákoknak Putyin a tanévnyitón.

Az állami média tájékoztatása szerint az orosz sereg számára egyre több olyan robotot és drónelhárító rendszert terveznek, amik képesek a radaradatok elemzésére és képesek a magasság a sebesség és egyéb környezeti tényezők alapján döntést hozni. 

Az országban körülbelül 1 millió iskolás nézte élőben azt a nyilvános órát, ami Oroszország jövőjéről szólt, közölte a Kremlin. A mesterséges intelligencia mellett szó esett még új generációs, nukleáris energiával meghajtott, jégtörőkről és egy űrközponról is.

Jaroszlavlban járva Putyin azt is megmutatta a dikákonak, hogy még mindig milyen jól tud jégkorongozni. Beállt ő is edzeni, illetve beszélgetett is az iskolai csapat tagjaival.

Rovatok