Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea interkontinentális rakétát készül kilőni

2017. szeptember 5., kedd 05:14

A dél-koreai haditengerészet éleslövészetet tartott kedden a Sárga-tengeren, hogy megmutassa Észak-Koreának, képes visszaverni egy esetleges katonai provokációját – idézte kedden a Yonhap hírügynökség a haditengerészet közleményét.

A hadgyakorlaton a többi között egy 2,5 ezer tonnás fregatt, egy ezer tonna vízkiszorítású járőrhajó, továbbá több négyszáz tonnás irányított rakétás cirkáló és gyors hajó vett részt, írta az MTI.

A hadgyakorlat ezúttal javítani hívatott hadseregünk azonnali válaszadó képességét az ellenség tengeri provokációjára

– közölte Csoj Jungcsan haditengerészeti parancsnok.

A hadgyakorlatot két nappal azután tartották meg, hogy Phenjan bejelentette: sikeres kísérletet hajtott végre hidrogénbombával. A kísérleti robbantás immár a hatodik, minden korábbinál nagyobb erejű volt, és két erős földrengést váltott ki.

Egy nappal a nemzetközi felháborodást kiváltó föld alatti robbantás után Dél-Korea ballisztikus rakétával hajtott végre hadgyakorlatot, és azt tervezi, hogy szerdától egy újabb, négynapos hadgyakorlatot tart hadihajók és katonai repülőgépek bevetésével az országtól délre fekvő tengeri területeken, illetve csütörtökön és pénteken a Japán-tengeren közös dél-koreai–amerikai katonai manőverek lesznek, amelyeken a tengeralattjárók elleni harcot fogják gyakorolni.

Észak-Korea interkontinentális rakétát szállít

Közben az Asia Business Daily című szöuli napilap meg nem nevezett hírszerzési forrásra hivatkozva azt írta, hogy Észak-Korea feltehetően egy interkontinentális ballisztikus rakétát (ICBM) szállít a nyugati partvidékére.

A rakéta szállítása hétfőn, egy nappal a föld alatti kísérleti atomrobbantás után kezdődött, az éjszaka leple alatt. A nyugati partvidéken Észak-Koreának rakétakilövő létesítményei vannak.

A dél-koreai védelmi minisztérium nem erősítette meg a lapinformációt, de hétfőn a tárca a parlamentnek tett jelentésében arra figyelmeztetett, hogy Észak-Korea bármelyik pillanatban kész újabb rakétatesztekre, a többi között interkontinentális ballisztikus rakétákkal is.

Észak-Korea július 4-én lőtte ki első interkontinentális ballisztikus rakétáját, július 28-án pedig a másodikat. Szakértők számításai szerint a Hvaszong–14-es típusú rakéta hatósugara 10 ezer kilométer, vagyis Észak-Korea elérheti vele az amerikai nagyvárosokat, Los Angelest vagy akár Chicagót is.

Putyin feleslegesnek tartja az újabb szankciókat

Fölöslegesek és hatástalanok volnának az újabb szankciók Észak-Korea ellen, a phenjani vezetés nem változna meg, csak a nép szenvedne jobban, és az egyre nagyobb katonai fenyegetésnek sincs semmi értelme, mert globális katasztrófa lehet belőle - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a BRICS-országok hsziameni csúcsértekezletén.

Oroszország elítéli az észak-koreai kísérleteket - tette hozzá Putyin a vasárnapi nukleáris robbantási kísérletre utalva, amelyről Phenjan azt állítja, hogy hidrogénbombát próbált ki.

Az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciókkal kapcsolatban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a csúcstalálkozón újságíróknak elmondta, hogy az Észak-Koreába irányuló orosz olajexport csaknem nulla, kizárólag olajszármazékokat szállítanak. Moszkva eddig nem tárgyalt nemzetközi partnereivel arról, hogy még ezt a keveset is csökkentsék-e.

Putyin bírálta, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki a katonai lépés lehetőségét, mert Washington szerint "semmilyen békítő beszéd nem hat már". Az orosz elnök "nevetségesnek" mondta, hogy az Egyesült Államok először szankciókkal sújtotta Oroszországot ugyanabban a törvényben, amelyben megbüntette Észak-Koreát, majd "arra kérte Moszkvát, hogy járuljon hozzá a Phenjan elleni szankciók meghozatalához az ENSZ-ben".

(Borítókép: Dél-koreai hadgyakorlaton a Hyunmoo rakétarendszert vetik be 2017. szeptember 4-én. Fotó: Védelmi Minisztérium / Yonhap / REUTERS)

Rovatok