Index Vakbarát Hírportál

Kvótaper: Pozsony sem lelkes, de másképp tud beszélni

2017. szeptember 6., szerda 12:43

Pozsonynak sem tetszik az Európai Bíróság kvótaügyben hozott döntése, ám a szlovák és a magyar diplomácia vezetőinek merőben eltérő módon sikerült ezt a világ tudtára adniuk. 

„A szlovák kormány tudomásul veszi, tiszteletben tartja, részleteiben áttanulmányozza az Európai Bíróság ítéletét, és ezt követően foglal állást” – idézte az MTI a szlovák külügyminisztert.

Miroslav Lajčák kijelentette: a kvótaperben hozott döntésből Szlovákia számára semmilyen szankció és új kötelezettség nem keletkezik, ugyanakkor elképzelhetetlennek nevezte, hogy Pozsony ne fogadná el a luxemburgi bíróság döntését.

A politika megerőszakolta a jogot és az európai értékeket

– ezt viszont nem ő, hanem Szijjártó Péter mondta Trócsányi László igazságügyi miniszterrel közös sajtótájékoztatóján.

Miroslav Lajčák megismételte a pozsonyi kormány korábban többször hangoztatott álláspontját a kvóták működésképtelenségéről, majd hozzáfűzte: a további lépésekről a kormánynak kell döntést hoznia.

A döntés teljes mértékben elfogadhatatlan!

– ezek is Szijjártó szavai.

„A kvótákkal kapcsolatos álláspontunk olyan politikai álláspont, amelyben osztozik az egész politikai színtér, és a lakosság is támogatja. Ráadásul az elmúlt két év választ adott arra a kérdésre is, hogy működnek-e a kvóták, vagy sem” – idézte a szlovák külügyminiszter szavait a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség. 

Az igaza csata csak most kezdődik!

– jelentette ki Lajčák Szijjártó a jogilag semmilyen következménnyel sem járó döntés után, amely után Szijjártó szerint nincs is végrehajtási kényszere. Az előttünk álló „csatában” a V4-ek szolidaritására számít a kormány. Szijjártónak múlt héten a cseh és a szlovák kollégája is azt mondta, hogy támogatja a további harcot. Ez a magyar külügyminiszter szerint a döntést követő pozsonyi nyilatkozat után is érvényes.

Rovatok