Index Vakbarát Hírportál

A spanyol alkotmánybíróság felfüggesztette a katalán függetlenségi népszavazást

2017. szeptember 7., csütörtök 22:42

A referendumot kiíró rendeletet, valamint a népszavazásról szóló törvényt a spanyol kormány támadta meg a bíróságon, amely néhány órával a beadvány megérkezése után döntött is annak eljárásba vételéről, írja az MTI.

A Spanyolországtól való elszakadásról szóló katalán függetlenségi népszavazást   Carles Puigdemont katalán elnök hirdette meg szerdán késő este Barcelonában október 1-jére. A csütörtöki döntés vélhetően nem éri őket váratlanul, hiszen  a spanyol alkotmánybíróság korábban is  alkotmányellenesnek nyilvánított  minden erre irányuló törekvést. 

Három éve, 2014. november 9-én is az  alkotmánybíróság felfüggesztő határozata ellenére  rendeztek "alternatív népszavazást", akkor a 7,5 milliós lakosú Katalóniában az 5,4 millió választásra jogosult kevesebb mint fele, 2,3 millió szavazó vett részt a voksoláson. A függetlenséget és az elszakadást közülük mintegy 1,8 millióan (80 százalék) támogatták.

Az pedig már csütörtöki fejlemény, hogy  a spanyol főállamügyész b üntetőeljárás kezdeményezését jelentette be a katalán kormány tagjai ellen.

Rovatok