Index Vakbarát Hírportál

Togóban a nép leváltaná az 50 éve hatalmon levő dinasztiát

2017. szeptember 10., vasárnap 14:25

Tömegtüntetés bontakozott ki Togóban az országot kormányzó dinasztia ellen, ami már fél évszázada gyakorolja a hatalmat. Az ENSZ felszólította a Faure Gnassngbe elnököt, tegyen eleget a nép "jogos elvárásainak"  – írja az Aljazeera. 

Az elnök apja 1967-ben jutott hatalomra egy puccsal, őt fia váltotta a kormány élén 2005-ben Togóban, ahol nincs időkorlátja az elnöki pozíció betöltésének. Az embereknek azonban a jelek szerint elegük van, Loméban, a fővárosban sokezres tüntetések kezdődtek szerdán, melyek célja Faure leváltása. A tüntetés annak ellenére szerveződött, hogy a kormány leállította az internet- és az sms-szolgáltatást az országban. A barikádokat építő tömeg ellen rohamrendőröket vetett be a kormány, akik könnygázzal oszlattak, hétvégére sikerült is visszaszorítani az ellenzéket az utcákról. 

A hivatalban levő elnök apja szintén az országon belüli zavargások hatására 1992-ben módosította az alkotmányt, névleg többpárti demokráciát nevetett be és az egymás után betölthető elnöki ciklusok számát kettőben korlátozta, de egy évtizeddel később eltörölték ezt a szabályt. Ezzel Togo maradt az egyetlen nyugat-afrikai ország, ahol nincs érvényben ilyen szabály. 

Rovatok