Index Vakbarát Hírportál

Merkeltől megkérdezték, ki kell-e dobni Magyarországot az EU-ból

2017. szeptember 12., kedd 10:36 | aznap frissítve

A kevesebb mint két hét múlva esedékes német választások előtt most a Berliner Zeitung készített interjút Angela Merkel német kancellárral. Az interjú rögtön a magyar üggyel kezdődik. A kancellártól azt kérdezik, kudarcnak tekinthető-e, hogy Magyarország nem akar befogadni menekülteket, és elutasítja az Európai Bíróság ítéletét, ami erre kötelezné Budapestet. 

Merkel erre azt mondja: az EU országai egységesek a külső határok védelmében, a menekültválság okainak fejlesztési forrásokkal történő leküzdésében és az afrikai országokkal való migrációs együttműködésben. A menekültek szolidáris elosztását a 28 tagország közül 3-4 makacsul elutasítja, mondja Merkel.   

Az Európai Bíróság ítélete után már a szlovák kormány is hajlandónak mutatkozik menekültek befogadására (bár a kvótát továbbra is elutasítja – a szerk.), az azonban elfogadhatatlan, mondja Merkel, hogy egy kormány azt mondja: őt nem érdekli az ítélet.

Merkeltől ezután ezt kérdezi a Berliner Zeitung újságírója: ez azt jelenti, hogy Magyarországnak nincs helye az EU-ban? Merkel válasza: 

Ez azt jelenti, hogy ez Európa egyik legalapvetőbb kérdését érinti, mert Európa számomra a jog területe. Októberben beszélnünk kell erről a kérdésről az Európai Tanácsban.  

Szeptember 6-án az Európai Bíróság a kvótaperben elutasította a magyar–szlovák keresetet. A két ország az EU Tanácsának döntését támadta meg, amely szerint menedékkérőket helyeznek át Olaszországból és Görögországból.  

Orbán Viktor ezután a Kossuth rádiónak azt mondta

Tudomásul kell venni az ítéletet, együtt élünk vele, de nem változtatjuk meg a migránsokat érintő politikánkat. 

A kormányfő szerint Magyarország szuverén ország, „mi döntjük el, kikkel szeretnénk együtt élni”. A miniszterelnök azt is mondta, hogy aki bölcsen megvédte a saját országát, annak miért kellene részesülnie „ebből a bajból“. Miért nekünk kellene azt a levest megenni, amit ők sóztak el?” – tette fel a kérdést.

Rovatok